Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svensk Dos har problem med leveranser

Publicerad: 11 juni 2013, 08:11

Svensk Dos kommer att ha problem med att leverera läkemedel till utlovad dag till dospatienter under veckan.


Region Skånes nya leverantör av dosläkemedel, Svensk Dos, har problem. Men förseningarna ska inte betyda att dospatienter blir utan läkemedel.

– Vi räknar med att leveranserna kommer att komma ut i god tid under nästa vecka igen. Den här veckan tänjer vi på marginalen, men alla kommer att få läkemedel innan de gamla tar slut, säger Per Manell, styrelseordförande i Svensk Dos, till Dagens Apotek.

Svensk Dos produktionsanläggning fick problem under långhelgen. Nu arbetar företaget för att komma i kapp tidsplanen.

Patienter uppmanas att avvakta ny leverans och kontakta utlämningsställe eller leverantören först när läkemedlen är på väg att ta slut.

I startfasen har det också varit oklart för en del patienter var de ska hämta ut sin medicin. Enligt Per Manell beror problemen på missförstånd rörande avtal. På utlämningsställen där företaget har trott att det har funnits ett avtal på plats, har ett sådant saknats.

– Om ett utlämningsställe faller bort, så kör vi hem läkemedlen tills vi har skaffat ett nytt ställe. Det är ganska få patienter i Skåne som har hemleverans, de flesta försörjer vi via äldreboenden, säger Per Manell.

Flera skånska tidningar rapporterar nu om problemen med både sena leveranser och fel information om utlämningsställen. Och kritiken växer mot Region Skånes byte av leverantör. I ett fall, som Sydsvenskan skriver om, hävdar en dospatient att han fått vänta på läkemedel så länge att han började må sämre och att han sedan fick dosläkemedel avsedda för en annan person.

Relaterat material

Dosflytt försenas efter IT-strul

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev