Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svensk Dos vill att fler granskas

Publicerad: 15 oktober 2013, 06:00

Även Apoteket AB, SKL och Apotekens Service bör granskas utifrån sitt ansvar på dosmarknaden, anser Svensk Dos AB.


Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har beslutat att granska de nya dosföretagen och de landsting som anlitar dem. Bakgrunden är rapporter om bland annat uteblivna leveranser och felaktigheter i dosrullarna.

Ett av dessa företag är Svensk Dos AB, som välkomnar granskningen enligt ett brev till Ivo. Men företaget tycker att ännu fler intressenter borde granskas.

Däribland Apotekens Service AB och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som båda spelade nyckelroller i omregleringen av marknaden för dosförpackade läkemedel.

Dessutom anser Svensk Dos att Apoteket AB borde omfattas av myndighetens granskning. Eftersom konkurrenten är statligt ägd hade den ett extra ansvar för att underlätta övergången för de nya aktörerna, enligt företaget.

Enligt Svensk Dos kan en anledning till att Apoteket AB inte upplevt samma problem som de nya aktörerna vara att apoteksföretaget ”helt enkelt ännu inte genomfört de förändringar som de andra leverantörerna tvingats göra”. Detta syftar då på införandet av en IT-lösning som uppfyller de krav som Apotekens Service ställer.

”Som ni förstår är det ur vårt perspektiv (och ur ett medborgarperspektiv) märkligt att det statligt ägda bolaget och er systermyndighet undantas granskning”, skriver Svensk Dos i brevet.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News