Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svensk klinisk forskning får med beröm godkänt

Publicerad: 29 mars 2018, 10:07

Den kliniska forskningen i Alf-regionerna utvärderas vart fjärde år.

Foto: Thinkstock

Svensk klinisk forskning håller hög kvalitet, konstaterar Vetenskapsrådet i en rapport som i går lämnades till regeringen. Örebro är den Alf-region som inte når upp till godkänt på alla plan.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetStockholms läns landstingVästra GötalandsregionenRegion SkåneRegion ÖstergötlandVästerbottens läns landstingRegion Örebro LänRegion UppsalaGöteborgs universitetLinköpings universitetUmeå universitetUppsala universitetLunds universitet

Det finns sju Alf-regioner i Sverige. Förutsättningen är samarbete kring klinisk forskning mellan landsting och universitet. Regionerna får dela på statliga medel på cirka 1,7 miljarder kronor per år, det så kallade Alf-avtalet.

Från och med år 2019 finns beslut om en ny fördelningsmodell. Den innebär att en femtedel av Alf-pengarna, det vill säga 350 miljoner kronor, fördelas utifrån hur regionerna anses prestera. Det har höjt temperaturen kring utvärderingarna.

– De tar pulsen på svensk klinisk forskning för att ta fram goda exempel och för att ge grund till fördelningen av 20 procent av Alf-avtalets medel, förklarar Jeanette Johansen, ansvarig för Alf-kansliet på Vetenskapsrådet och koordinator för utvärderingarna.

De tre områden som granskats är:

■ Den vetenskapliga produktionens kvalitet
■ Forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta
■ Forskningens förutsättningar

Rapporten är en sammanställning av tre, av varandra oberoende, utvärderingar som genomförts på uppdrag av regeringen. 70 internationella experter har ingått i arbetet.

– Utvärderingarna visar att svensk klinisk forskning håller hög kvalitet och att vi har goda förutsättningar tack vare våra kvalitetsregister och biobanker. Men experterna uppmanar också till mer stora nationella samarbeten och även till mer internationellt samarbete, säger Jeanette Johansen.

Forskningen bedöms på en tregradig skala: mycket hög kvalitet; god-hög kvalitet eller undermålig kvalitet. Västra Götaland och Skåne får de högsta sammanlagda betygen med mycket hög kvalitet på två av områdena. Nykomlingen i Alf-avtalet, Örebro, når inte upp till kraven vad gäller forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta och får där omdömet undermålig kvalitet.

Mats G Carlsson, forsknings- och utbildningschef i Region Örebro, är förvånad över att Örebro inte fick godkänt på området.

– Det var lite oväntat med tanke på att vi bara varit delaktiga i Alf i ett av de fyra utvärderade åren. Vi tycker själva att vi har en välfungerande implementering av ny kunskap i organisationen, vi har sneglat på hur Västra Götalandsregionen gör. Nu får vi ta till oss kritiken och se vad vi mer kan göra för att få ut forskningsresultaten i vården.

Relaterat material

Skilda villkor för forskning i vården

Hårdare Alf-krav ska höja kvalitet på klinisk forskning

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev