Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svensk läkare om läget i Irak: ”Det är fruktansvärt. Allt saknas”

Publicerad: 2 september 2014, 12:15

Bristen på mat och läkemedel bland flyktingarna i norra Irak är mycket stor. Lokman Atroshi är en av de läkare från Kurdiska läkarsällskapet i Sverige som varit i området för att hjälpa till.


I dag, tisdag, presenterade Amnesty International en rapport om den etniska rensning som jihadistorganisationen Islamiska staten, IS, genomför i norra Irak. Avrättningar, våldtäkter och kidnappningar har tvingat många tusen människor på flykt och den brutalitet som IS uppvisat chockar en hel värld.

Läkaren Lokman Atroshi kom förra veckan hem till Sverige från Irak. Han har bland annat varit i provinsen Dohuk, ett område dit en stor del av dem som försökt undkomma IS terror tagit sin tillflykt.

– Det är fruktansvärt. Allt saknas. De som har ett tält att sova i är lyckliga, säger han om situationen i området.

Han berättar att en stor del av dem som befinner sig på flykt är barn.

– De har hemska minnen av vad som har hänt. De har bevittnat mord och våld mot anhöriga och de har varit många dagar i värmen och öknen. De lever med en rädsla för att IS män ska ta dem och många av dem är så rädda att de inte kan sova på nätterna.

Förutom Lokman Atroshi befinner sig några till läkare från Kurdiska läkarföreningen i Sverige i norra Irak för att hjälpa till. Men de stora hjälporganisationerna har Lokman Atroshi knappt sett till trots att nöden är enorm.

Målet just nu är att sätta upp en akutklinik för att hjälpa de sjuka och ett bageri då bristen på mat är stor. Lokman Atroshi, som i vanliga fall är distriktsläkare och företagsläkare i Filipstad samt är med och driver Swedish Specialist Hospital i Erbil i Irak, har skrivit till flera hundra svenska företag som han har kontakt med för att få in pengar.

– Jag hoppas att vi kan sätta igång bageriet nästa vecka och akutkliniken i mitten av september. Men vi behöver resurser för Kurdiska läkarsällskapet är en förening och har inte mycket pengar, säger han.

I dag beskriver han möjligheterna att hjälpa till på plats som mycket begränsade.

– Det behövs läkemedel, mat, vatten och allt sådant som krävs för att människor ska klara livet.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev