söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svensk läkare upptäckte ny vulkanö i Söderhavet

Publicerad: 13 november 2006, 11:29

Svensk läkare upptäckte ny vulkanö i Söderhavet

En läkare från Umeå, Håkan Larsson, var först på plats med sin segelbåt när en ny ö bildades utanför Tonga i Stilla havet.


Håkan Larsson hade tagit ledigt ett par månader för att hjälpa sin systerson att segla en båt från USA till Australien. Den 12 augusti i år, mitt ute på havet mellan Tonga och Fiji, seglade de in i något de först trodde var ett oljeutsläpp, skriver Västerbottens-Kuriren

– Centimeterstora, knytnävsstora eller stenar stora som ett huvud – och vi körde rakt in i det. Båten började gå långsammare och till sist fick vi backa och vända, säger Håkan Larsson till tidningen.

Det som Håkan Larsson trodde var ett oljeutsläpp visade sig vara ett vulkanutbrott som senare bildade en ny ö, cirka 1,5 kilometer i diameter.

– Vi hann se ett par utbrott när lava och aska sköt upp som pelare flera hundra meter ur kratern. Det ligger på Tongas territorialvatten, annars hade det varit häftigt att namnge och sätta dit den svenska flaggan på ön. Fast ytan var så het att flaggan hade brunnit upp, säger Håkan Larsson.

Nu har bland annat Nasa hört av sig och vill ha koordinater och andra uppgifter från umeåläkarens upptäckt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev