Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svensk leder dansk satsning på proteinforskning

Publicerad: 11 juni 2007, 11:42

Den svenska forskaren Michael Sundström har utsetts till chef för en dansk miljonsatsning på grundforskning om proteiner.


Det är läkemedelsbolaget Novo Nordisk som genom en fond donerat drygt 750 miljoner kronor till ett nytt forskningscenter på Köpenhamns universitet: The Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

Centret ska ägna sig åt grundforskning inom området proteiner och beräknas slå upp portarna under 2008.

Till chef för den nya enheten har utsetts svensken Michael Sundström. Michael Sundström är molekylärbiolog med forskarerfarenhet från både Uppsala universitet och Karolinska institutet. Han har även arbetat inom läkemedelsindustrin, bland annat som chef för Pharmacias cancerforskningsavdelning i Milano, Italien.

Närmast kommer Michael Sundström från en tjänst som chief scientist vid Oxford University i Storbritannien.

– Vi ville gärna ha en ledare för centret som brinner för den grundläggande proteinforskningen och som samtidigt kan se hur ny vetenskap kan användas till utveckling av nya moderna proteinbaserade mediciner, säger Ulla Wewer, dekan vid Det sundhedsvidenskabelige fakultet vid Köpenhamns universitet, i ett pressmeddelande.

Michael Sundström kommer att vara chef över en personalstab om sammanlagt 100 personer, uppdelade på fem forskargrupper.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev