Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svensk medicinsk forskning får 560 miljoner nästa år

Publicerad: 21 november 2006, 19:33

Svensk medicinsk forskning får 560 miljoner kronor från Vetenskapsrådet under 2007. Drygt 400 av årets omkring 1500 ansökningar fick pengar.


Ämnesrådet för medicin har fått in färre ansökningar i år jämfört med tidigare år. Ett exempel är ansökningar till forskarassistent som har sjunkit med 20 procent.

Ett trendbrott är att mängden ansökningar från kvinnor inte längre ökar, vilket den tidigare gjort sedan 1994. Årets snittbidrag för projekt är också större än tidigare.

Bland dem som söker projektbidrag har männen fortsatt lättare att få pengar än kvinnorna, sett till hur många kvinnor respektive män som sökt bidrag totalt. Den största skillnaden gäller nya projektbidrag. För bidrag som gäller postdok och anställning som forskarassistent är beviljandegraden dock lika för kvinnor och män.

Inför nästa års ansökningsomgång väntas projektbidragen från Vetenskapsrådet öka eftersom det statliga stödet till medicinsk forskning växer med 380 miljoner kronor. Rådet vill framför allt satsa pengar på unga forskare och på nya bidragsformer som till exempel gästforskarbidrag.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev