Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svensk medtek-direktör får fängelse för mutbrott

Publicerad: 8 augusti 2007, 09:07

En svensk direktör för medicinteknik- företaget Liko Inc har dömts till nio månaders fängelse i USA. Han har befunnits skyldig till att ha givit klartecken för utbetalningar av mutor motsvarande en halv miljon kronor.


Det var vid bygget av ett sjukhus för krigsveteraner i Florida, USA, år 2001 som direktören ska ha givit klartecken till att betala ut 63 000 dollar till en person ansvarig för bygget.

Svensken arbetade som direktör för bolaget Liko Inc, som var distributör för det svenska Luleåbaserade företaget Liko AB, som tillverkar personlyftar för sjukvård.

 Redan i mars i år fälldes mannen för mutbrott, men först i måndags fastställdes domen. Efter att först ha riskerat 25 års fängelse landade domen till sist på nio månader samt böter på 10 000 dollar.

Företaget Liko Inc dömdes till böter på 63 000 dollar, och personen som mottagit mutorna dömdes till fängelse i 18 månader. Förutom fängelsestraffet och böterna riskerar den svenske direktören även utvisning från USA efter avtjänat straff.

Svensk riskerar 25 års fängelse för mutbrott

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev