Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Svensk ögontrycksmätare säljs till brittiskt företag

Publicerad: 16 Juni 2005, 07:49

Forskningsföretaget Bioresonator i Umeå har sålt licensrättigheterna till sin hittills enda produkt, en ögontrycksmätare för diagnostik av glaukom. Köpare är ett stort brittiskt medicintekniskt företag i oftamologibranschen, Keeler Ltd.


Ämnen i artikeln:

Glaukom/Grön starr

Ögontrycksmätaren bygger på många års forskning kring resonanssensorer vid Umeå universitets centrum för medicinteknik. Redan 1991 började en forskargrupp utveckla resonanssensorer med sikte på bland annat diagnostik av prostatacancer.

- Ögontrycksmätning var ett sidospår, där vi dock snabbt såg att vår teknik fyllde ett stort behov, berättar Olof Lindahl, professor i medicinsk teknik vid Umeå universitet och en av grundarna till Bioresonator.

Glaukom, eller grön starr, drabbar cirka 5 procent av befolkningen över 70 år. Sjukdomen kan leda till blindhet om den inte behandlas. Diagnosen ställs med hjälp av mätning av det intraokulära trycket i ögat. De befintliga metoderna för ögontrycksmätning är omständliga och obehagliga för patienten. Ögat måste bedövas för att kunna mäta vilken kraft som behövs för att platta ut en del av hornhinnan.

Bioresonators ögontrycksmätare använder resonansteknik för att mäta ögontrycket. Instrumentet består av en piezoelektrisk kristall, som producerar en resonansfrekvens som anpassar sig efter storleken på kontaktområdet i ögats hornhinna.

Ögontrycket beräknas utifrån lutningen mellan frekvensen och kraften när instrumentets kontaktyta med ett lätt tryck sätts mot hornhinnan.

Det senaste året har Bioresonator letat efter en partner för att kunna lansera ögontrycksmätaren.

- Eftersom vi är ett renodlat forsknings- och utvecklingsbolag som saknar egna marknadskanaler är vår affärsidé hitta någon att samarbeta med, säger Waldemar Nyström, vd i Bioresonator.

I dagarna blev det klart att ett brittiskt företag, Keeler Ltd, som redan är ett av de största bolagen i oftamologibranschen, tar över både tillverkning och försäljning av ögontrycksmätaren.

Lansering är beräknad till nästa år.

Bioresonator i Umeå fortsätter utveckla sin resonanssensor för andra tillämpningsområden. Prostatacancer är nästa steg. Studier pågår för att utveckla en resonansmätare som kan skilja på godartad och elakartad vävnad i prostata.

I detta projekt har nyligen riskkapitalföretaget Karolinska Development engagerat sig.

Ämnen i artikeln:

Glaukom/Grön starr

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev