Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Svensk sjukvård får toppbetyg

Publicerad: 10 Juni 2008, 07:50

Den svenska hälso- och sjukvården hävdar sig väl när det gäller resultat, kostnader och effektivitet. Det framgår av en internationell jämförelse som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort.


Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har jämfört sjukvården i Sverige med 14 andra EU-länder, Norge och USA. Utifrån ett antal indikatorer har länderna rankats efter resultat och kostnader i sjukvården. Detta har sedan vägts samman till ett effektivitetsindex. Sverige hamnar på tredje plats. Mest effektiv är sjukvården i Finland och på andra plats kommer Spanien. I botten hamnar USA som enligt rankningen alltså har den minst effektiva sjukvården.

– Många internationella undersökningar tittar inte på kostnaderna utan bara på resultaten. Men vi tycker att det är rimligt att få ett hum om vad sjukvården kostar. Det är ju bättre att ha ett bra resultat till låga kostnader än att ha ett bra resultat till höga kostnader, säger Roger Molin, biträdande avdelningschef på avdelningen för vård och omsorg på SKL.

Gemensamt för de tre länder som placerar sig i topp är att de har skattefinansierade sjukvårdssystem. Sverige och Spanien är dessutom de länder som har minst vårdplatser per invånare.

– Få vårdplatser och bra resultat är ett tecken på att man har en modern hälso- och sjukvård. Om du använder modern teknik så du kan operera på förmiddagen och patienten kan åka hem på eftermiddagen. Då minskar behovet av vårdplatser, säger Roger Molin.

Tittar man bara på ländernas resultat inom sjukvården, som bygger på 18 indikatorer, hamnar Sverige på första plats. Men det finns fortfarande områden där Sverige är mindre bra. Bland annat handlar det om stroke och ischemisk hjärtsjukdom.

– Att vi kommer på tredje plats sammantaget betyder inte att man kan slå sig till ro. Vi tror att det till exempel finns mycket att göra på det förebyggande området när det gäller hjärt-kärlsjukdom, säger Roger Molin.

Läs hela rapporten "Svensk sjukvård i internationell jämförelse 2008" på SKL:s hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev