Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svensk sjukvård i topp

Publicerad: 5 juni 2018, 05:45

Roger Molin, analytiker hos SKL.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Sverige ligger i topp när sjukvården i 16 OECD-länder jämförs i en ny undersökning. Sverige är bland de fyra länder med kortast väntetider.


Men rapporten tar inte hänsyn till svenskarnas missnöje med bemötandet inom vården.

- Nej, här går vi bara på det hårda medicinska utfallet om vården räddar livet på patienterna och om vi som nation får valuta för pengarna som stoppas in i sjukvården, säger Roger Molin, analytiker vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), till Svenska Dagbladet.

I rapporten har SKL jämfört 13 olika kvalitetsindikatorer, till exempel dödlighet vid akut hjärtinfarkt och överlevnad i bröstcancer. När det gäller de medicinska resultaten ligger Sverige i topp.

Effektiviteten har också undersökts och där delar Sverige andraplatsen med Norge medan Finland ligger i topp.

Även väntetiderna till sex olika typer av operationer ingår i rapporten. I den delen har nio länder jämförts. Sverige är bland de fyra länder som har kortast väntetid. Finland, Storbritannien, Portugal, Spanien och framför allt Norge har längre köer, skriver Svenska Dagbladet.

- De svenska väntetiderna har blivit längre på senare år, men man kan inte se att köerna gått ut över folkhälsan eftersom vi fortfarande har bäst överlevnad på våra patienter, säger Roger Molin.

Om rapporten

Sveriges Kommuner och Landsting har gjort rapporten som bygger på resultat från OECD:s register, Världshälsoorganisationen WHO och EU:s statistikkontor Eurostat.

Länderna som jämförs är Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Kanada, Nederländerna, Norge, Portugal, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, USA och Österrike.

Källa: Svenska Dagbladet

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev