Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svensk sjukvård tappar mark

Publicerad: 11 januari 2008, 11:40

Svensk sjukvård halkar efter, jämfört med hur effektiv vård som ges i andra i-länder. Det visar en rapport publicerad i den amerikanska tidskriften Health Affairs.


Det är SVT:s Rapport som tagit del av studien, där Sverige ingår i en jämförelse med 18 andra industrialiserade länder. Måttenheten som används är så kallad åtgärdbar dödlighet, det vill säga hur väl sjukvården ger effektiv vård så att liv kan räddas.

Rapporten är skriven av Martin McKee och Ellen Nolte, forskare vid London School of hygiene and tropical medicine vid London University

Resultaten från undersökningen, som jämför siffror från åren 2002 och 2003, visar att Sverige ligger på en delad sjätteplats bland de undersökta länderna. Senast undersökningen genomfördes, 1997-1998, låg Sverige på en delad fjärdeplats.

Bäst vård ges i Frankrike, följt av Japan och Australien på andra respektive tredje plats.

– Sverige har ju i många tidigare undersökningar alltid legat bland de allra bästa länderna, med en låg dödlighet i den här typen av sjukdomar som sjukvården kan påverka. Det här är nog första gången som vi ser en sådan här utveckling och nu måste vi försöka analysera vad det kan bero på, säger Ragnar Westling, docent i socialmedicin vid Uppsala universitet, till Rapport.

Läs ett abstract till rapporten här

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev