Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svensk vård ska bli mer jämlik

Publicerad: 13 mars 2012, 14:35

Sjukvården i Sverige är inte jämlik, konstaterar Diskrimineringsombudsmannen, DO, i en ny rapport. Men DO ger förslag som ska leda till ett bättre bemötande för fler grupper.


När sjukvården talar om jämlikhet har det ofta handlat om att utjämna regionala skillnader, eller om att ge kvinnor och män en jämlik vård.

– För att det ska bli bra behöver man bredda arbetet och titta på sådant som etnicitet, sexuell läggning eller funktionsnedsättning, säger Christine Gilljam, samordnare för DO:s arbete inom sjukvården.

DO har arbetat med rätten till sjukvård på lika villkor i ett och ett halvt år. I rapporten Rätten till sjukvård på lika villkor som publicerades i dag tisdag nämns exempel på ojämlik vård, bland annat:

■ Utlandsfödda män har högre dödstal i behandlingsbara sjukdomar än svenskfödda män.

■ En del homosexuella, bisexuella och transpersoner undviker att söka vård av rädsla för att bli illa bemötta.

■ Vårdens ersättningssystem kan leda till att tidskrävande patienter missgynnas, till exempel äldre.

DO lyfter inte bara fram problem, utan även goda exempel, som satsningen på tillgänglighet vid Angereds närsjukhus i Göteborg, eller Amel, mottagningen i Stockholm för kvinnor som könsstympats.

Diskrimineringsombudsmannens förslag till sjukvården handlar om att aktörerna bör analysera vårdprogram och gå igenom sin struktur och verksamhet för att kunna möta olika personers behov.

– När frågan om diskriminering tas upp brukar ett vanligt uttalande vara ”vi behandlar alla lika”. Men sjukvården ska inte alltid behandla alla likadant, säger Christine Gilljam.

Vidare vill DO inkludera ålder i diskrimineringsskyddet och slopa kravet på tvångssterilisering för personer som vill byta kön.

DO följer upp rapporten med två egna seminarier under våren, och genom att delta i den nationella konferensen Jämlik vård – jämlika villkor i Stockholm den 11 juni.

Länk till Diskrimineringsombudsmannens rapport: http://www.do.se/sv/Material/Ratten-till-sjukvard-pa-lika-villkor

Länk till konferensen Jämlik vård: http://vardajamlikt.se

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev