Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Svenska barn kan få vaccin mot cancer i livmoderhalsen redan nästa år

Publicerad: 22 mars 2006, 12:18

Vaccin mot det virus som orsakar livmoderhalscancer kan finnas ute på marknaden redan om några månader. Därför måste gynekologerna nu snabbt besvara en rad frågor. Frågan är inte om utan hur kvinnorna bäst ska skyddas.


Gynekologerna är tagna på sängen. Ett effektivt vaccin mot humant papillomvirus, HPV, kan finnas ute på marknaden redan i höst i USA och i början av nästa år i Europa.

- Ja, det stämmer. Det här har gått betydligt fortare än vad någon hade kunnat ana för bara något år sedan. Nu finns det en rad frågor som vi gynekologer och andra måste diskutera och besvara, säger Sven-Eric Olsson, verksamhetschef för kvinnokliniken på Danderyds sjukhus.

Han är även koordinator för den svenska delen av en internationell multicenter-studie som provar ett nytt HPV-vaccin. Studien inleddes år 2002 och inkluderar runt 12 000 kvinnor. Mer än hälften kommer från Norden, varav 845 från Sverige. Hälften får vaccin, andra hälften placebo.

Tanken var att prövningarna skulle pågå i fyra år, men redan efter två år visade en interimsanalys så goda resultat att det aktuella läkemedelsföretaget, det amerikanska Merck, lämnade in en registreringsansökan i både USA och Europa.

- Om allt går som det ska kan det bli godkänt i USA redan till hösten och i Europa någon gång nästa år, säger Sven-Eric Olsson.   

Humant papillomvirus, HPV, ligger bakom nästan samtliga fall av cancer i livmoderhalsen, cervix, en diagnos som runt 500 svenska kvinnor får varje år. Efter fem år är bara drygt hälften av dem fortfarande i livet.

Kruxet är att det finns ungefär 100 olika typer av detta virus, där vissa typer är betydligt farligare än andra. Exempelvis står virustyperna nummer 16 och 18 för nästan 70 procent av all cervixcancer.

Typerna 6 och 11, däremot, orsakar i första hand inte cancer men väl nio av tio av alla fall av kondylom, könsvårtor.  Det aktuella vaccinet innehåller antigen mot alla dessa fyra olika virustyper.

- Den senaste analysen med 10 559 kvinnor visar att skyddseffekten är 90 till 95 procent, vilket är väldigt positivt. Bland annat identifierades 21 kvinnor som hade utvecklat cellförändringar av graden två eller tre, förstadier till cancer. Alla dessa fanns i placebogruppen, säger Sven-Eric Olsson.

Företaget Glaxo-SmithKline har också utvecklat ett HPV-vaccin. Den 13 mars lämnade företaget in en ansökan om godkännande till Läkemedelsverket. Detta  vaccin riktar sig "bara" mot virus typerna 16 och 18.    

Men vad händer om en kvinna som redan är infekterad med HPV vaccineras? Den frågan ställde Sven-Eric Olsson till Merck som genomförde en analys.

Det visade sig att 27 procent färre kvinnor som hade viruset men inte hade bildat antikroppar utvecklade cellförändringar. Av 798 vaccinerade kvinnor fick 42 kvinnor cellförändring grad två eller tre. Motsvarande siffra i placebogruppen, som bestod av 767 kvinnor, var 56 kvinnor.

- Siffran var inte signifikant men jag tycker ändå att resultatet är intressant eftersom trenden är tydlig. Detta är också något som väldigt många frågar om - vad händer om jag vaccineras men redan är infekterad? säger Sven-Eric Olsson.

Resultatet ska han presentera på Euroginmötet i Paris, Frankrike, i maj i år. Om inget oväntat händer finns det alltså snart minst två olika vacciner effektiva mot det virus som orsakar flera hundra cancerfall varje år. Onekligen en positiv nyhet.

- Ja, men de flesta gynekologer är tagna på sängen. Det har gått för fort helt enkelt. Tillsammans med andra måste vi nu snabbt besvara en rad olika viktiga frågor, säger Sven-Eric Olsson.

Den stora frågan är inte om, utan på vilket sätt kvinnorna ska skyddas. Ska vaccinet ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet? I så fall, vid vilken ålder ska vaccinationen ges? Ska även smittbärarna, det vill säga pojkarna, vaccineras?

- Teoretiskt borde det bästa skyddet fås om flickorna vaccineras i 14-15-års åldern, det vill säga före sexualdebuten. Men om det ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet eller ej avgör Socialstyrelsen, säger han.     

Och hur kommer vaccineringen i så fall att påverka dagens screeningprogram, där varje vuxen svensk kvinna med jämna mellanrum erbjuds lämna cellprov?

- Man ska inte ska lägga ner screeningen men formen måste sannolikt på sikt ändras. Hur ska de vaccinerade screenas - HPV-test eller glesare mellan cellprovs-  kontrollerna?

Men även om vaccinet är effektivt till 100 procent så skyddar det bara mot 70 procent av alla cancerfall, eftersom det bara riktar sig mot virustyperna 16 och 18. Det innebär att vi ändå kommer att ha minst 150 kvinnor som får cervixcancer i Sverige varje år, säger Sven-Eric Olsson.

En annan fråga är hur länge skyddseffekten varar.

- Med största sannolikhet behövs en boosterdos ett antal år efter vaccineringen. Det talas om tio år, men i dag är det ingen som egentligen vet, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev