Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska folkets dom över läkarkåren

Publicerad: 29 februari 2012, 05:00

Svenskar är mindre nöjda än andra med hur läkare kommunicerar, enligt en internationell undersökning. Norge och Sverige hamnar i botten bland elva jämförda länder.


Regeringen har fått ett ovälkommet besked. För trots miljardsatningar på en ökad tillgänglighet tycker många svenskar att relationen till läkarna inte är så bra som den borde vara. Läkarna spenderar inte tillräckligt med tid med sina patienter. Patienter känner sig inte upp­muntrade att ställa frågor. Läkarna och annan sjukvårdspersonal förklarar inte alltid så att patienterna förstår vad de menar, enligt under­sökningen.

Den har genomförts av  stiftelsen och tankesmedjan Commonwealth Fund i USA och på social­departementet pågår som bäst analysen av resultaten.Hur Sverige och de övriga länderna svarar syns i en grafik, följ länken till höger.

De intervjuade har även fått frågor om sådant som sjukvårdens kostnader för den enskilda, medicinsk kvalitet och patientsäkerhet. Men det är på området kommunikation som Sverige tillsammans med Norge sticker ut och får sämst betyg.

För Göran Stiernstedt, direktör på avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kommer siffrorna inte som någon total överraskning. Redan på 1990-talet gav svenska patienter låga betyg åt inflytandet och informationen.

– Vi har uppenbarligen en sjukvårdskultur där vi inte är uppfostrade till att informera och involvera patienter, säger han.

Men varför har vården inte gjort något åt det?

– Det har vi, på läkarprogrammet till exempel finns det nu kurser om patient-läkarrelationen. Men det tar lång tid att förändra en hel kultur, säger Göran Stiernstedt.

Men han sätter samtidigt vissa frågetecken för undersökningens rele­vans. Svaren har sannolikt mer att göra med människors förväntningar än med de olika sjuk­vårds­systemens faktiska resultat, tror han.

– Ta England, till exempel. Där är befolkningen stolt över sitt sjukvårdssystem NHS även om den medicinska kvaliteten är dålig inom många områden och köerna har ­varit långa, säger Göran Stiernstedt.

Han konstaterar också att det inte finns några samband mellan hur mycket pengar ett land lägger ned på sjukvården och rankningen av kommunikationen. USA har den dyraste sjukvården per capita, därefter följer Schweiz och Norge. Men det ger ingen draghjälp åt Norge, som hamnar allra sist.

Undersökningen bekräftar den vanliga bilden av svensk sjukvård, anser Fredrik Lennartsson, chef för Myndigheten för vårdanalys.

– Även om vi ligger bra till när det gäller medicinska resultat och låga kostnader har vi allvarliga problem med vårdkontinuiteten och patienternas delaktighet och inflytande, säger han.
Det är också utgångspunkten för Myndigheten för vårdanalys, som har patientfokus på sin verksamhet.

Framtidsstrategen Mats Olsson på konsult- och analysföretaget Kairos Future tycker att rankningen säger en hel del om patienterna själva. I Sverige ställer de större krav på ett partnerskap med läkarna och vården. De nöjer sig inte med att bli paternalistiskt behandlade, det vill säga att doktorn uppträder som en all­vetande fader som vet vad som är bäst för sina barn.

– Svenska patienter har kommit längst på vägen mot ett partnerskap och där ingår ett kritiskt förhållningssätt, vilket avspeglar sig i svaren, säger han.

Mer än andra jagar svenskar också tid, tillägger Mats Olsson. Får man vänta på behandling och sitta länge i väntrummen påverkar det hela synen på sjukvården.

Relaterat material

Läkarförbundet skyller på medierna och tyngda läkare

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News