tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska forskare definierar personlig demensvård

Publicerad: 25 mars 2008, 14:30

Vården av alzheimerpatienter bör ske med den enskilde patientens behov som utgångspunkt. Det skriver svenska forskare vid bland annat Umeå universitet i det senaste numret av tidskriften Lancet Neurology.


Att den enskilde individen bör vara i centrum, så kallad personcentrerad omvårdnad, är ett begrepp som blivit allt mer använt inom demensvården under det senaste decenniet. Men hur begreppet egentligen ska definieras och hur denna typ av omvårdnad ska ges har varit oklart.

Nu har forskare vid Umeå universitet och Karolinska institutet i Huddinge, under ledning av professor Bengt Winblad, analyserat den vetenskapliga litteraturen kring personcentrerad omvårdnad.

Genomgången presenteras i en artikel i det senaste numret av tidskriften Lancet Neurology, där forskarna bland annat formulerar ett antal kriterier för begreppet. Ett av dem är att patientens personlighet ska ses som instängd snarare än förlorad, liksom att svårtolkade beteenden tolkas utifrån individens perspektiv. Patienten ska också uppmuntras att vara delaktig i beslut, och den fysiska miljön och omvårdnadens innehåll anpassas till den enskilde patientens behov. Dessutom fastslås att relationen mellan vårare och patient ska prioriteras i samma utsträckning som övriga vårduppgifter.

Efter att ha analyserat kunskapsläget drar forskarna slutsatsen att det finns få risker med personcentrerad omvårdnad och att denna vårdform bör användas i vården av personer som lider av allvarligare former av Alzheimers sjukdom. Samtidigt menar forskarna att det behövs fler interventionsstudier för att utreda effekterna av denna vårdform.

Lancet Neurology 2008; 7:362-367

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev