Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska forskare först ut att testa tyrosin mot schizofreni

Publicerad: 1 juni 2005, 14:03

Världens första randomiserade och kontrollerade studie med tyrosinbehandling av schizofrenipatienter har startat vid psykiatriska kliniken på Skaraborgs sjukhus i Falköping.


Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreniAkademiska sjukhusetKarolinska institutet

I en artikel i Dagens Medicin nr 20/05 beskrevs en ny hypotes om uppkomsten till schizofreni. Den lanseras av svenska forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska institutet i Solna. I flera studier har de kunnat visa att schizofrena patienter har en störning av transporten av aminosyran tyrosin, som är ett förstadium till signalsubstansen dopamin i hjärnan.

Forskarna i Uppsala och Solna anser att schizofreni i grunden orsakas av en dåligt fungerande tyrosintransport som leder till dopaminbrist. Detta strider helt mot den tidigare förhärskande teorin inom schizofreniforskningen att sjukdomen orsakas av ett överskott på dopamin i hjärnan.

Tyrosin ges som tilläggsbehandling  Nu ska en svensk forskargrupp genomföra världens första kliniska studie där schizofrenipatienter behandlas med tillskott av tyrosin.

Studien är ett samarbete mellan FoU-centrum och psykiatriska kliniken vid Skaraborgs sjukhus i Falköping, och Lars Bjerkenstedt, docent vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet i Solna.

Sammanlagt 30 schizofrena patienter ska tre gånger per dag antingen få ett tillskott av 2,5 gram tyrosin eller placebo som tillägg till sin vanliga behandling med risperidon. Behandlingen ska pågå i åtta veckor.

Syftet är att undersöka om patienternas neurokognitiva förmåga förbättras, till exempel när det gäller minne, reaktionsförmåga, verbal förmåga, motorik och funktion i vardagen. Före och efter studieperioden får patienterna göra flera olika neuropsykiatriska tester.

- Den första patienten inkluderades för ett par veckor sedan, berättar Arne Åhlin, verksamhetschef vid psykiatriska kliniken på Skaraborgs sjukhus.

Under hösten räknar han med att kunna inkludera ytterligare ett tiotal patienter i studien. Patienterna bor hemma och följs regelbundet med besök av forskarna i gruppen.

- Får vi sedan en fortsatt god tillströmning av patienter kan vi kanske publicera våra resultat i slutet av nästa år, säger Arne Åhlin.

Betydelse för tidigare fynd  Professor Frits-Axel Wiesel och hans forskargrupp vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, som ursprungligen lanserade teorin om tyrosin och schizofreni, har förgäves försökt hitta finansiärer till en tyrosinstudie.

- Det är roligt att höra att våra kollegor i Skaraborg nu har kommit i gång. Resultaten från studien kommer att bli viktiga för att värdera betydelsen av våra tidigare fynd, säger han.

Studien vid Skaraborgs sjukhus finansieras helt med anslag från sjukhuset och dess FoU-centrum.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev