Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska forskare har hittat ämne som stoppar mjältbrand

Publicerad: 29 november 2005, 12:03

Ett ämne som snabbt slår ut antraxbakterien, som orsakar mjältbrand har hittats av forskare vid Stockholms universitet. Forskarna publicerar sina rön i veckans nummer av tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.


Det forskarna har identifierat är det enzym i bakterien som får den att föröka sig. Genom ämnet N-hydroxylamin slås enzymet ut, vilket stoppar bakteriens tillväxt.

- En antraxinfektion i lungorna får ett snabbt förlopp och måste hejdas så snart som möjligt. Detta är möjligt genom att kombinera ämnet N-hydroxylamin med vanlig antibiotika som verkar långsammare, säger professor Britt-Marie Sjöberg, institutionen för molekylärbiologi och funktionsgenomik i ett pressmeddelande.

Sjukvården letar aktivt efter sätt att effektivt och till låg kostnad behandla delar av befolkningen som exponerats för antraxsporer som ger mycket kraftiga sjukdomssymtom eller är multiresistenta.

Enligt pressmeddelandet kan upptäckten få stor betydelse bland annat när det gäller beredskapen för eventuella terroristangrepp. Dessutom visar forskarna bakom studien att det även är möjligt att hitta ämnen som effektivt slår ut motsvarande enzym i andra liknande sjukdomsframkallande organismer.

- Att vi hittat ett kemiskt enkelt och kommersiellt tillgängligt ämne med dessa egenskaper är av stort intresse både praktiskt och för fortsatt forskning, säger Britt-Marie Sjöberg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev