fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska forskare hittar protein som reder ut DNA

Publicerad: 11 juli 2006, 13:33

Hur kan våra celler dela sig varje sekund utan att informationen i vårt DNA går förlorad? Forskare på Karolinska Institutet har hittat en del av svaret.


Varje dag dör 1 procent av människans 50 000 miljarder celler. De döda cellerna ersätts genom att de friska cellerna delar sig. Då delar sig även DNA-molekylen tillfälligt i cellkärnan, och för att den ena cellen ska bli den andra lik krävs att den genetiska informationen i DNA först kopieras och sedan distribueras i den nya cellen.

Om DNA skulle skadas under processen måste det dessutom lagas.   Fungerar inte processen dör oftast den nya cellen, men den kan också utvecklas till en cancercell. Många cancerformer kan härledas till fel i kromosomerna på grund av felaktig DNA-kopiering.

Nu har forskare på Karolinska Institutet i Stockholm, ledda av Camilla Sjögren, studerat det mest okända av de tre proteinkomplex som är centrala för att reparationen och distributionen av den genetiska informationen ska fungera.   Det kallas för Sm5/6- komplexet, och forskarna har funnit att det binder direkt till skadat DNA, och att det förmodligen är direkt inblandat i reparationssteget. Dessutom reder proteinkomplexet ut de hårt packade DNA-strängarna så att de kan läsas av och kopieras vid celldelning.

Upptäckten är ett steg på vägen för att förstå vilka molekylära mekanismer som bibehåller den genetiska stabiliteten i kroppen, och hur vissa cancerformer uppstår.   Studien publiceras i det kommande numret av Molecular Cell.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev