Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska genupptäckter banar väg för nytt cancertest

Publicerad: 16 januari 2008, 22:00

Män med en kombination av minst fyra riskgener har fyra till fem gånger ökad risk för prostatacancer, enligt svenska och amerikanska forskare. Upptäckten banar väg för gentest som kan ge säkrare besked än det traditionella PSA-testet.


Att genetiska faktorer påverkar risken att drabbas av prostatacancer är känt, hittills har fem relativt vanliga genvarianter som påverkar risken upptäckts. Men var för sig har dessa varianter bara en marginell inverkan.

Nu har forskare vid Karolinska institutet i Solna, i samarbete med amerikanska forskargrupper, analyserat betydelsen av de fem genvarianterna tillsammans. De har analyserat arvsmassa från 4 800 svenska män, varav 3 000 hade prostatacancer.

Resultaten visar att män som bär på minst fyra av de fem genetiska varianterna har fyra till fem gånger ökad risk att drabbas av prostatacancer. Risken ökar ytterligare om dessa män har nära släktingar som fått sjukdomen.

- Inom en snar framtid kommer PSA-prov att kunna kombineras med enkla genetiska tester. Det innebär att färre män kommer att behöva genomgå biopsi i onödan och att fler som har prostatacancer kan upptäckas, säger Henrik Grönberg, professor vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien, enligt ett pressmeddelande.      New England Journal of Medicine, publicerad online den 16 januari

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev