Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Svenska kurser med likdelar kan vara brott mot lagen

Publicerad: 21 April 2010, 05:01

Läkare vid sjukhusen i Göteborg och Lin­köping har låtit företag anordna kurser med importerade likdelar. Men hantering av likdelar i vinstsyfte kan ge fängelse.


– Jag kan absolut rekommendera det. Det ger otroligt mycket och har varit väldigt uppskattat.

Så säger Andreas Meunier, verksamhetschef för ortopedkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, om de så kallade kadaverkurser som har hållits i sjukhusets lokaler ett par gånger per år de senaste åren.

Under kursen får erfarna ortopeder träna sig på att operera på mänskliga ”preparat”, det vill säga likdelar.

– Vi har använt överextremiteter, det vill säga hela armen förutom handen. Dessa kurser ger en så pass fördjupad kunskap om olika anatomiska förhållanden som inte går att få på något annat sätt, exempelvis hur man bäst delar på ett ledband.

Men han vet inte var likdelarna kommer ifrån.

– Jag vet att de är dyra. Jag tror de kommer från utlandet. Det verkar finnas en form av kommersiell handel med dem, säger Andreas Meunier.

Följaktligen är även kurserna, arrangerade av företaget Swemac Orthopaedics, ”dyra”. Men enligt Andreas Meunier vore det dyrare och krångligare att åka utomlands.

– Alternativet är böcker eller plastben, men det är inte alls samma sak.

Även Sahlgrenska universitetssjuk­huset i Göteborg använder lik­delar i sina utbildningar. Det berättar Magnus Karlsson och Martin Åhlund, verksamhetschef respektive ortoped på sjukhusets ortopediska klinik. Men där används inte armar, utan fötter. Kurserna köps in från före­taget Surgical Training Concept.

Det finns bara ett problem. Utbildningarna kan vara olagliga.

Ingmar Hammer, jurist och expert på hantering av biologiska material och verksam på GD-staben vid Social­styrelsen, har aldrig hört talas om något liknande.

– Importerade likdelar? Det låter väldigt makabert.

Maria Jacobsson, jurist vid Socialstyrelsen, understryker att ett antal förutsättningar måste vara uppfyllda för att provoperationer på döda kroppar ska vara tillåtet.

– Det finns flera lagar som reglerar detta, exempelvis obduktionslagen och lagen om genetisk integritet. Enligt den senare är det förbjudet att hantera mänskligt biologiskt material i vinstsyfte. Det är straffbart, säger hon.

Det centrala, berättar hon, är den avlidnas samtycke.

– Oavsett var kroppen kommer ifrån måste man säkert veta att den avlidne verkligen har gett sitt samtycke, säger Maria Jacobsson.

Hon har svårt att se hur de kadaver­kurser som köps in av sjukhusen skulle kunna göras på ett lagligt sätt.

– Om företaget som tillhandahåller kroppsdelarna gör det i syfte att tjäna pengar så är det olagligt.

Det är inte bara olagligt av företaget, utan även sjukhusen kan begå brott genom att de deltar i hanteringen.

Fängelse i upp till två år

Av ”Lag om genetisk integritet” framgår att den som i vinstsyfte tar, överlämnar, tar emot eller förmedlar biologiskt material från en levande eller avliden människa döms till böter eller fängelse i högst två år. Till samma straff döms den som använder eller tar till vara sådant material, trots insikt om att materialet tagits, överlämnats, eller tagits emot i vinstsyfte.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev