Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska nyckeln för praktik hos Apoteket AB

Publicerad: 31 mars 2016, 08:38

Apoteket AB:s Thomas Lindevall.

Foto: Apoteket AB

Apoteket AB ser det som en konkurrensfördel att erbjuda nyanlända apotekare praktik. Just nu praktiserar ett femtontal hos kedjan.


Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

– Vi behöver fler farmaceuter i Sverige och vi har också ett jättebehov av att lära oss våra nyanländas behov. Att jobba med olikheter och få nya perspektiv på sortiment, arbetssätt med mera, säger Thomas Lindevall, hr-konsult på Apoteket AB, till Dagens Apotek.

Målet är att alla praktikanter ska erbjudas jobb när de har fått sin svenska legitimation – om det känns rätt för båda parter. De flesta kommer från Syrien, Afghanistan och Irak, och där är farmacikulturen en annan än den i Sverige.

– Där arbetar man mer med klinisk farmaci och har i större utsträckning förskrivningsrätt. Tanken är att vi får en chans att pröva dem och de får en chans att pröva oss. Är vi ett apotek och en kedja som de vill arbeta hos? Vill de arbeta på apotek i Sverige efter att ha drivit apotek i 25 år i Syrien? säger Thomas Lindevall.

Apoteket AB har i dag fem nyanlända personer som gör praktik för att få sin svenska legitimation av Socialstyrelsen. Dessutom finns ett tiotal som ännu inte har kommit så långt i processen att få sin utbildning validerad i Sverige. Och för dem handlar mycket om att lära sig svenska.

– De gör något som vi kallar för språkpraktik. Vi ser helst att man pluggar svenska på SFI några dagar i veckan samtidigt som man har praktik hos oss. Mycket hänger på språket. Det måste fungera att man kan ta ett kundmöte och hänvisa någon någonstans, annars blir det tungt för båda, säger Thomas Lindevall.

Dessa praktikanter kan vara med och plocka upp varor eller kanske stå i kassan om svenskan är okej, enligt honom.

Det är respektive apotekschef som avgör om ett apotek ska ta emot nyanlända praktikanter. Någon ekonomisk ersättning utgår inte till varken apotek eller praktikant, såvida inte personen är inskriven hos Arbetsförmedlingen och har stöd därifrån. Det är också via Arbetsförmedlingen som de flesta praktikanter hittar till Apoteket AB.

– Det är största kanalen. I många fall kommer de också själva och knackar på. Vi kan få en del också via Migrationsverket som även där kommer och knackar på hos oss, säger Thomas Lindevall.

Apotekarsocieteten uppskattar att det finns cirka 600 nyanlända apotekare i Sverige. Är det lätt att hitta praktikanter?

– Det är väldigt olika beroende på region. Man måste jobba med Arbetsförmedlingens lokala kontor ute på orterna för det är där handläggarna till praktikanterna är. Det finns i dag ingen central funktion hos Arbetsförmedlingen som säger att nu har vi tio praktikanter där, fem där och sju där, säger Thomas Lindevall.

Apoteket AB är inte ensam om att se en chans att bidra till integrationen. Alla apotekskedjor har erbjudit praktikplatser till nyanlända farmaceuter, något som Dagens Apotek tidigare rapporterat.

Relaterat material

Svårt hitta praktikanter

Apotekens snabbspår fick beröm

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev