Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska recept kan bli möjliga att hämta ut i Finland

Publicerad: 28 oktober 2014, 14:54

Foto: Photos

E-recept kan börja bytas mellan Sverige och Finland redan nästa år, enligt en rapport från E-hälsomyndigheten. Inom två år kan fler länder komma att anslutas till samarbetet.


Sverige och Finland har under en prövoperiod testat att utbyta e-recept med varandra. Fyra svenska apotek ingick. Utbytet som var en del av ett större EU-projekt avslutades i somras.

I en rapport redogör E-hälsomyndigheten nu för hur Sverige kan gå vidare med att dela recept med andra länder.

– Vi ser en möjlig framtida utveckling för utbyte av e-recept över landsgränser, men av flera skäl kommer det troligen att ske gradvis, säger Annika Ohlson, en av rapportförfattarna.

Under utvärderingen har vissa läkemedel, till exempel extempore och andra mer komplicerade produkter, inte tagits med och Annika Ohlson säger att det till att börja med sannolikt blir så också när det blir skarpt läge.

Enligt rapporten, som har överlämnats till socialdepartementet, kommer det redan nästa år att finnas tekniska förutsättningar för ett utbyte med Finland. Men för att det ska bli möjligt kan det krävas uppgradering av tekniken.

En utvidgning till andra länder skulle kunna ske 2016.

– Under pilotperioden har vi använt ett översättningsverktyg för att farmaceuten ska kunna arbeta i sitt språk. För varje land vi ska samarbeta med krävs ett förberedelsearbete, bland annat för att säkerställa översättningarnas kvalitet, säger Annika Ohlson.

En eventuell integration i de vanliga receptexpeditionssystemen ligger längre fram tiden. Till dess kommer utbyten över landsgränserna att kräva särskilda tekniska lösningar.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev