fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska sjukhus ger trombolys snabbare

Publicerad: 25 oktober 2012, 05:30

Tio minuter snabbare i snitt. En kampanj för att få sjukhusen att raska på med trombolys har fått oväntad effekt – innan den ens börjat på allvar.


Att propplösande behandling, trombolys, sätts in snabbt är avgörande vid stroke. Varje minuts fördröjning ökar risken för handikapp och förkortat liv. På svenska sjukhus har det dock dröjt i snitt en timme från att patienten anländer till sjukhuset till dess att trombolys inleds, den så kallade dörr till nål-tiden.

Men vissa har varit betydligt snabbare än andra. Dagens Medicins kartläggning förra våren, se nr 21/2011, visade att dörr till nål-tiden på landets 29 största sjukhus varierade från 28 minuter i Umeå till 85 minuter i Karlskrona.

För att korta tiderna har det internationella registret för trombolys, Sits, dragit igång kampanjen Sits-watch. Den är ännu i en uppstartsfas där deltagarna fått föreslå snabbare arbetssätt som de vill införa.

Målet är att korta dörr till nål-tiderna från runt 60 minuter i median för ett år sedan, till under 40 minuter år 2014.

Men redan nu har mediantiden för de 35 svenska sjukhus som deltar minskat till 50 minuter, visar en registerkörning.

– Det är oerhört överraskande och glädjande. Bara att frågan diskuterats verkar ha gjort att man börjat arbeta med detta, säger Nils Wahlgren, professor i neurologi och registerhållare för Sits-registret.

Sjukhusen har främst uppgett tre åtgärder de vill göra, och som vissa redan gjort:

Öka kontakten mellan ambulans och sjukhuspersonal när möjliga trombolysfall är på väg.

Köra patienterna förbi akuten och direkt till röntgen.

Inleda trombolys direkt på röntgen i stället för att ta patienten till avdelningen först.

Det sistnämnda infördes nyligen på Södersjukhuset i Stockholm. Det 20-tal patienter som omhändertagits med den nya rutinen har fått trombolysen i snitt 40 minuter efter ankomst, mot tidigare en timme, enligt överläkaren Mia von Euler.

– Vi vinner mycket tid på att inte springa runt med patienten, säger hon.

Blekingesjukhuset i Karlskrona började arbeta med frågan när det blev långsammast i Dagens Medicins kartläggning. Främst genom att köra patienterna direkt till röntgen, vilket pressat dörr till nål-tiden från 85 till 60 minuter. Men det ska bli bättre, enligt Gertrud Wilke, chef på strokeenheten.

– Vi har inga fler konkreta åtgärder, utan ska slipa på flödet genom bland annat utbildningsinsatser, säger hon.

Att fördröjningar tas bort gör även att fler strokepatienter kan få behandlingen, som bara kan ges upp till 4,5 timmar efter insjuknandet. Nils Wahlgren har goda förhoppningar om att tiderna kommer att pressas mer i landet.

– Att vi redan ser tydliga effekter tyder på det. Men mycket är kvar att göra, många sjukhus har fortfarande inte gjort förändringar.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev