Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska sjukhus lämnade ut patientdata till amerikanskt bolag

Publicerad: 29 augusti 2018, 12:12

UPPDATERAD S:t Eriks ögonsjukhus och Sahlgrenska lämnade ut data från mer än tusen patienter till det amerikanska bolaget Ichom utan etiskt prövningstillstånd. Landstingsdirektören i Stockholm begär en utredning.


Ämnen i artikeln:

S:t Eriks ögonsjukhusSahlgrenska universitetssjukhusetBoston Consulting Group, BCG

Data från 550 patienter på S:t Eriks i Stockholm och 490 patienter vid Sahlgrenska i Göteborg överlämnades till Ichom, utan etisk prövning och utan att patienterna informerats, rapporterar Dagens Nyheter.

Grundare till bolaget Ichom är bland annat det omskrivna Stockholmsbaserade konsultbolaget Boston Consulting Group, BCG, anlitat vid omorganisationen av Nya Karolinska i Solna, NKS, och förknippat med det utskällda begreppet ”värdebaserad vård”. Professor Martin Ingvar vid Karolinska institutet deltog också vid grundadet.

De båda sjukhusen deltog i en studie för Ichom om gråstarrsoperationer i februari och mars 2017. Ett femtiotal parametrar om patienterna lämnades ut till bolaget. Hur patienterna mådde före, under och efter operation, kön, ålder och patientens upplevelse av operationen. Uppgifterna var avidentifierade.

Ansvariga på S:t Eriks och på Sahlgrenska hänvisar till att Kataraktregistret har ett tillstånd att föra personregister utfärdat av Datainspektionen 1994. Vad gäller etikprövning hänvisar de till ett utlåtande från 1997.

Experter som DN tillfrågat framhåller att avidentifiering av patientuppgifter i sig är att anse som behandling av personuppgifter och att forskning på uppgifterna kräver etiskt tillstånd.

Ulrika Harnesk, jurist vid Datainspektionen säger till DN:

–  I dag gäller annan lagstiftning för behandling av personuppgifter. Att ett tillstånd från 1994 skulle gälla för forskning i dag kan därför ifrågasättas. När det gäller forskning på känsliga personuppgifter så krävs dessutom rent generellt ett etikgodkännande.

Efter DN:s artikel i går, onsdag, begärde landstingsdirektör Malin Frenning en extern utredning för att klargöra om S:t Eriks ögonsjukhus lämnat ut uppgifter på det sätt som uppges och om sjukhuset hade nödvändiga tillstånd för det.

– Det får aldrig råda något tvivel om att vi alltid använder data på ett korrekt sätt. Därför begär jag idag denna utredning, sa Malin Frenning i ett pressmeddelande från Stockholms läns landsting.

Något slutresultat av studien har ännu inte presenterats av Ichom för sjukhusen, de har bara fått en preliminär rapport.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev