Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska skolbarn mår bättre än japanska

Publicerad: 29 november 2005, 08:57

Svenska skolbarn mår bättre både fysiskt och psykiskt än japanska barn i samma ålder. Det visar en studie från Osaka Medical College, Osaka, i Japan.


I Japan är fysiska symtom ett växande problem hos barn och tonåringar. Enligt japanska forskare tyder mycket på att problemen har att göra med situationen i skolan.

För att ta reda på hur de japanska skolbarnens situation är i förhållande till barn i andra länder, jämförde forskare vid Osaka Medical College i Japan 742 japanska skolbarn med 1 120 svenska skolbarn. Alla var i åldrarna tio till 15 år. Med hjälp av frågeformulär uppskattades eventuella fysiska och psykiatriska symtom för varje enskild elev.

Det visade sig att de japanska barnen hade signifikant mer symtom, både fysiska och psykiatriska. Bland annat var de japanska barnen betydligt mindre tillfredsställda med livet än de svenska. Det enda fysiska symtom som var vanligare bland de svenska barnen var dålig aptit.

Hos de japanska barnen var de fysiska och psykiatriska symtomen betydligt vanligare högre upp i åldrarna, hos tonåringarna, en trend som inte var lika tydlig hos de svenska barnen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev