Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenska strumpbyxor ska hjälpa etiopisk sjukvård

Publicerad: 23 januari 2008, 15:12

På Norrlands universitetssjukhus i Umeå står en låda som snabbt fylls med gamla strumpbyxor. Strumpbyxorna ska fraktas till Etiopien för att användas inom vården av kvinnor med förlossningsskador.


Vid Prinsessan Tsehais sjukhus i Etiopien behandlas kvinnor som har drabbats av svåra skador efter förlossningen. Kvinnorna vid sjukhuset är ofta mycket fattiga och många av dem har inte några egna underkläder.

Det är här strumpbyxorna kommer in i bilden.

Emma Keisu, som studerar på läkarprogrammets termin fyra vid Umeå universitet, berättar att strumpbyxorna som samlas in kommer att klippas sönder och användas som underbyxor, för att hålla förbanden på plats efter att kvinnorna har opererats.

– Det låter som om man skämtar, men vi har fått veta av sjukhuset att de verkligen vill ha strumpbyxor, säger Emma Keisu till Dagens Medicin.

– Och eftersom strumpbyxorna klipps sönder och används i stället för underbyxor går det bra med alla modeller, det kan vara i nylon eller bomull, och det gör inget om de är trasiga.

Det är den svenska sektionen av läkarstudentorganisationen IFMSA, International Federation of Medical Students' Associations, som har dragit igång en insamling på alla studieorter med medicinska fakulteter i landet. Varje lokalförening gör sin egen insamling och resultatet vägs ihop den 22 februari, då föreningen har nationellt möte i Umeå.

Enligt Emma Keisu går insamlingen på Norrlands universitetssjukhus över all förväntan.

– Vi har bara varit igång i fyra dagar och har redan fyllt en flyttkartong.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev