Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Svenska tidskrifter ska få digital hjälp

Publicerad: 19 december 2019, 15:29

Kungliga biblioteket i Stockholm.

Foto: Istvan Borbas

Öppet tillgängliga svenska vetenskapliga tidskrifter ska få hjälp att publicera sig digitalt. Kungliga biblioteket får i uppdrag att ta fram plattformen.


Regeringen motiverar beslutet med att tidskrifterna ofta är ideellt drivna och utan vinstintresse och därför riskerar att missgynnas i omställningen till öppen tillgång. Målet är att de vetenskapliga publikationer som tagits fram med offentliga medel senast från och med 2020 bör bli öppet tillgängliga direkt då de har publicerats.

Beslutet har ingen koppling till den europeiska plan S, som innebär att all forskning som är offentligt finansierad efter 2021 ska bli öppen och gratis, så kallad open access. Som Dagens Medicin berättade i augusti har plan S mött stort motstånd bland forskare, eftersom open access-tidsskrifter ofta har betydligt färre läsare än tunga vetenskapliga titlar som däribland Science och Nature som tar betalt.

– Det här handlar om svenska små aktörer som finns under KB:s samordningsuppdrag, säger Amanda Borg, pressekreterare hos forskningsminister Matilda Ernkrans (S).

Beslutet innebär inga extra pengar, utan plattformen ska tas fram inom ramen för KB:s befintliga budget.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev