Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenskar åker till krisdrabbat område

Publicerad: 1 augusti 2014, 06:31

Två svenska läkare åker till Sierra Leone och amerikanska forskare inleder snart en studie på människor med ett ebolavaccin.


Läkare utan gränser i Sverige skickar två läkare till Sierra Leone i Västafrika för att hjälpa till med vården av ebolasjuka, uppger Svenska Dagbladet. Bland den sjukvårdspersonal som finns på plats och har vårdat smittade är det flera som själva har drabbats.

– Jag är inte rädd men smittan måste tas på allvar. Det finns god skyddsutrustning med heltäckande dräkt, handskar och glasögon. Det finns väldigt tydliga rutiner, även om det är en viss skillnad jämfört med Sveriges isoleringskliniker, säger Elin Folkesson, en av de läkare som åker, till tidningen.

Den variant av ebolavirus som nu plågar tre länder i Västafrika kallas Ebola Zaire och är den mest dödliga formen av viruset. Hittills har 729 personer avlidit sedan utbrottet startade i mars i år.

I dag finns ingen bot mot ebola, men enligt en artikel i USA Todays nätupplaga kan amerikanska forskare redan nästa månad för första gången komma att börja pröva ett vaccin mot ebola på människor.

Anthony Fauci, chef vid National Institutes of Health i USA, säger till tidningen att vaccinet har visat uppmuntrande resultat på apor och att resultat från den första studien på människor borde finnas tillgängliga i januari.

Relaterat material

Undantagstillstånd utlyst i ebolans spår

Ingen extra beredskap för ebola i Sverige

Läkare avled i kampen mot ebola

Gränser stängs i Liberia

Ebola-läkare smittad

Nya fall av Ebola i Västafrika

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev