Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenskar kritiska mot betablockerare

Publicerad: 17 oktober 2005, 15:14

Betablockerare bör inte längre vara förstahandsvalet för att minska blodtrycket hos patienter utan hjärtsjukdom. Den slutsatsen drar tre svenska forskare i en artikel i Lancet.


Enligt de tre forskarna, Lars Hjalmar Lindholm och Bo Carlberg vid Umeå universitet, och Ola Samuelsson vid Göteborgs universitet, är betablockerare betydligt sämre än andra läkemedel vid behandling av patienter med okomplicerad hypertoni, det vill säga högt blodtryck utan annan sjukdom som hjärtinfarkt, hjärtsvikt eller rytmrubbningar.

Redan för ett år sedan orsakade Lars Hjalmar Lindholm och hans kollegor stor debatt genom att ifrågasätta ett av världens mest förskrivna läkemedelt mot högt blodtryck - betablockeraren atenolol.

I den nya artikeln vidgar forskarna sin analys ytterligare till att gälla alla betablockerare. I artikeln studerade de tre forskarna effekten av atenolol och andra betablockerare på stroke, hjärtinfarkt och dödlighet av alla orsaker i en metaanalys bestående av 13 randomiserade studier med sammanlagt 105 000 personer.

Slutsatsen blev att strokerisken är 16 procent högre med betablockerare än med andra hypertoniläkemedel medan dödligheten av alla orsaker är 3 procent högre.

I en redaktionell kommentar i Lancet frågar sig professor Gareth Beevers vid City Hospital i Birmingham, Storbritannien, om detta är slutet för betablockerare vid okomplicerad hypertoni. Han skriver vidare att det ska bli intressant att se hur de många olika läkemedelskommittéerna runtom i världen reagerar på denna studie.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev