Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenskar med i stor vårdsatsning i Irak

Publicerad: 19 juli 2012, 09:57

Saad T Hassan, vice president, Qaiwan Group, med sina nya svenska kollegor.

Foto: Charlotta Eriksson Kjellberg

300 apotek i Irak. Två nya sjukhus. Läkemedelsförsörjning. Utbildning av sjukvårdspersonal. Miljardinvesteringar – allt planlagt med tanken att det svenska företaget Phil Med Alliance i Linköping ska stå för kunskap och kontakter.


Det låter nästan för bra för att vara sant. Det handlar om miljarder kronor som ska investeras i hälso- och sjukvård i Irak, mestadels Kurdistan, under fem års tid.

Dubaibaserade företagsgruppen Qaiwan var till en början ett handelsbolag, gick sedan in i oljeindustrin och därefter byggsektorn. Nu vill Qaiwan slå sig in på en ny marknad, främst i Kurdistan men också resten av Irak och sedan vidare till andra länder med behov av uppgraderad hälso- och sjukvård. Fast hälso- och sjukvård har man aldrig arbetat med, därför sökte man en partner och fann svenska Phil Med Alliance. Tillsammans har man bildat företaget Phil Med Alliance Qaiwan Group och företaget är registrerat i 45 länder.

– De första miljonerna har redan rullat in på kontot, säger Gunnar Boström, senior rådgivare i företaget.

På den svenska sidan av företaget har man nu flyttat till nya lokaler i Mjärdevi science park i Linköping, där man hoppas anställa unga akademiker.

Saad T Hassan var nyligen på sitt första besök i Stockholm:

– Sverige är inte ett okänt land för oss i Kurdistan. Vi har alla familjemedlemmar, släktingar och vänner som bor i Sverige. Vi vet att man i Sverige inte bara är ute efter pengar inom vårdsektorn, säger Saad T Hassan till Dagens Medicin.

– Det är ett socialdemokratiskt land.

Ni vet att socialdemokraterna inte sitter vid makten längre?

– Ja, men ändå. Kulturen lever kvar.

Målet är högt satt. Tanken är att bygga ett varumärke inom hälso- och sjukvård och bli ett av de finaste.

– Kvaliteten i Kurdistan är inte modern. Folk vet inte vad det är för mediciner de får med sig från apoteken. De söker efter läkemedel som de faktiskt kan bli bättre av, säger Saad T Hassan.

Vem kommer att ha möjlighet att söka vård vid era sjukhus och köpa mediciner i era apotek?

– Vi har inget sjukförsäkringssystem ännu, men det kommer. Kanske att vi startar ett sjukförsäkringsbolag. Men folk kan betala för sina mediciner. Vi kommer att hålla medelhöga priser på produkter av toppkvalitet.

På den svenska sidan finns erfarenhet av läkemedelsbranschen och apoteksvärlden. Just nu söker de konsulterande svenskarna efter samarbetspartners som kan bygga sjukhusen, stå bakom apoteksfranchise och liksom läkemedelsförsörjning.

– Ni kommer att få skriva mer om oss, säger Gunnar Boström.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev