Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenskar nöjda med sjukvården

Publicerad: 12 november 2007, 09:02

Svensken är överlag ganska nöjd med sjukvården. Det visar en undersökning från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, där medborgarnas upplevelse av landstingens och kommunernas service har kartlagts.


I undersökningen har ett statistiskt urval av personer, cirka 300 per undersökningsområde, fått gradera hur nöjda de är med olika delar av den kommunala och landstingsproducerade servicen. På en skala från 0 till 100 får sjukvården ett medelvärde på 69,8. Endast förskolan och sophanteringen får bättre värden än sjukvården.

Den privata sjukvården får ett bättre betyg än den offentliga, även om skillnaden är liten. Indexeringen av hur nöjda medborgarna är visar också att män i genomsnitt är något mindre nöjda än kvinnor. Hur nöjd man är beror också på hur gammal man är. Personer under 29 års ålder ger sjukvården ett snittbetyg på 62,1, medan personer över 50 år ger sjukvården betyget 73,4 i snitt.

– Vi ser att många områden som kommuner och landsting ansvarar för graderas högt i jämförelse med andra offentliga verksamheter utanför sektorn, säger Håkan Sörman, vd för SKL, i ett pressmeddelande.

Läs mer om undersökningen på SKL:s hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News