onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenskar ser gärna att samhället griper in mot cancerrisker

Publicerad: 2 april 2014, 10:57

En hälsosam livsstil bidrar inte sällan till sjukdomsutvecklingen av cancerfall. Därför har Cancerfonden har låtit undersöka svenskarnas inställning i hälsofrågor.


Nästan 4 000 vuxna personer intervjuades av Demoskop, en undersökning som redovisas i årets rapport från Cancerfonden.

Organisationen uppskattar att en hälsosam livsstil skulle kunna minska antalet cancerfall med en tredjedel. Det handlar om mat-, rök- och motionsvanor och hur vi hanterar solande, till exempel.

Undersökningen visar att svenskar är ganska positiva till olika potentiella åtgärder på samhällsnivå. Hela 65 procent tycker exempelvis att fler idrottstimmar i skolan är ett mycket bra förslag, enligt Cancerfonden. Lägre moms på frukt och grönt och 18-årsgräns för solariesolande är också förslag som den stora majoriteten av de tillfrågade tycker är mycket bra eller ganska bra.

Svenskar kan också tänka sig förbud mot rökning på allmän plats. Men att förbjuda försäljning av cigaretter anser de flesta är att gå för långt.

Bland dem som svarat på undersökningen tror 73 procent att livsstilen påverkar cancerrisken. 65 procent tycker att de själva lever ett hälsosamt liv. En rejäl majoritet, 92 procent, tror att exponering för solen i stor utsträckning påverkar risken för cancer och bara 11 procent uppger att de solar ofta. Men av de som solar ofta anser sig 71 procent vara hälsosamma ändå.

Bara 1 procent uppger att de någon gång börjat motionera mer för att först och främst minska risken för cancer. Lika liten andel har ändrat sina matvanor för att minska cancerrisken.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev