Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenskar vet inte vad en farmaceut är

Publicerad: 2 december 2011, 08:34

Farmaceuter anses av många som ett framtidsyrke. Problemet är att få vet vad begreppet betyder.


– Vi kan göra mer för att nå ut till folk och berätta om vad yrket innebär, säger Celina Swing, studentombudsman på Svenska farmacevtförbundet.

En klar majoritet har liten kunskap om såväl receptarieyrket som samlingsbegreppet farmaceut och endast 10 % av svenskarna mellan 16 och 39 år har mycket god kunskap om farmaceutyrkena.

Det visar en undersökning baserat på drygt 1 100 intervjuer som Demoskop genomfört på uppdrag av Svenska farmacevtförbundet.

Är du förvånad över siffrorna?

– Nej egentligen inte. Det är hyfsat små yrkesgrupper vi talar om och jag efterlyser bättre profilering av yrkena på apoteken, säger Celina Swing.

Pågående Saco-mässan i Älvsjö är ett bra fönster, men det är lätt att försvinna i bruset.

– Det är bra att vara här och informera, men det krävs extra mycket av oss eftersom få känner till yrkena. Som student funderar du sällan över ett yrke du inte känner till finns.

Hur ska ni göra för att nå ut bättre?

­

– Framför allt tror jag att branschen, organisationer och universitet tillsammans måste hitta gemensamma aktiviteter för att informera och på så sätt locka till oss fler studenter. Vi gör mycket idag men måste göra ännu mer organiserat för att nå ut.

MATHIAS GURESTAM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev