Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Svenskarna känner sig allt sjukare och tar allt mer medicin

Publicerad: 26 Februari 2007, 21:23

Mellan åren 1980 och 2000 ökade andelen människor i arbetsför ålder som upplevde att de led av en långvarig sjukdom till nästan det dubbla. Även andelen personer som fick receptbelagda läkemedel fördubblades under samma period.


Det visar en studie vid en vårdcentral i Gästrikland, som nu resulterat i en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

– Studien visar inte att människor nödvändigtvis har blivit sjukare, men vi upplever att vi är sjukare och det är också allvarligt. Man måste fråga sig vilka effekter det får när en befolkning upplever att de blir sjukare och sjukare, säger författaren till avhandlingen, distriktsläkaren Bertil Hagström, i ett pressmeddelande.

År 1980 fick 250 invånare mellan 25 och 70 år svara på en enkät vid en vårdcentral i Gästrikland. Då angav 23 procent att de ansåg sig leva med en långvarig sjukdom. När enkäten gjordes om år 2000 hade andelen ökat till 40 procent.

Samtidigt hade även andelen personer som fick någon forma av läkemedel fördubblats. Var tredje person fick år 2000 läkemedel som ordinerats av läkare.

– Bland de långvarigt sjuka ökade antalet läkemedel per person i genomsnitt från 1,5 till 2,3. Vi har bland annat börjat medicinera mot olika riskfaktorer, som höga blodfetter och benskörhet. När vi äter mer läkemedel förknippar vi det också med att vara sjuk, säger Bertil Hagström.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev