Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenskarna vill närmare vårdens centrum

Publicerad: 1 juni 2017, 12:15

Foto: Thinkstock

Svenskarna vill ha mer delaktighet i vården än vad de har möjlighet till. Det visar Som-institutets undersökning av personcentrerad vård.


Ett kapitel av Som-institutets årliga rapport handlar i år om svenskarnas inställning till personcentrerad vård, se faktaruta. Resultatet visar att en överväldigande majoritet, mellan 77 och 92 procent, anser att det är mycket viktigt eller viktigt att kunna påverka sin vård.

När det gäller möjligheten att faktiskt påverka vården är det å andra sidan bara två tredjedelar som anser att finns möjlighet att berätta om sin situation för vårdpersonalen. Och det är bara hälften som anser att de haft möjlighet att påverka sin vård och en fjärdedel har ingen uppfattning alls i frågan.

Undersökningen visar vidare att kvinnor genomgående anser att delaktighet är viktigare för en god vård jämfört med hur män skattar delaktighetens betydelse. Äldre skattar möjligheten att kunna berätta om sin situation högre än vad yngre gör.

De personer som anser att vården fungerar dåligt eller ganska dåligt vill i högre utsträckning få sina önskemål införda i journalen än de som tycker att vården fungerar bättre. De personer som tycker att vården fungerar dåligt vill också i högre utsträckning få möjlighet till att ta del av hela innehållet i sin journal.

Läs hela kapitlet här.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev