Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenskfinskt samarbete ger gränslös vård dygnet runt

Publicerad: 11 oktober 2006, 12:34

Skyltarna till Övertorneå vårdcentral är på både svenska och finska. Hit kommer patienter från Finland varannan helg och varannan helg åker svenskarna till den finländska sidan. Samarbetet är nödvändigt för att ge vård alla tider på dygnet.


Det är bedövande vackert i Övertorneå. Löven skiftar i höstens alla färger på bergen runt om staden. Inne i centrum står de gamla trähusen kvar med kyrkan i mitten. En liten småstadsidyll långt från allt, utom från Finland.

Det är en mil till grannstaden Ylitornio på andra sidan gränsälven Torneälven, medan det är åtta mil till närmaste sjukhus i Sverige – Kalix sjukhus. Närmaste förlossningsavdelning finns i Sunderbyn mellan Kalix och Piteå 16 mil bort och vissa svårare olycksfall måste skickas med helikopter 40 mil till Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

För att ändå kunna ge de 5 400 invånarna god vård har vårdcentralen i Övertorneå utvecklat många funktioner som normalt inte finns inom primärvården. Där finns till exempel sju vårdplatser som alltid är fullbelagda.

– Det är många multisjuka äldre som behandlas på plats. De kan lida av lunginflammation, njurbäckeninflammation eller få postoperativ vård eftersom de skrivs ut tidigare från sjukhuset i Sunderbyn numera, berättar Lars Carle, som är medicinskt ansvarig läkare på vårdcentralen.

– Vi har också en del som får vård i livets slutskede. 28 procent av befolkningen här är över 65 år så vi har en stor andel äldre att ta hand om.

Övertorneå vårdcentral har också en egen akutmottagning som är öppen dygnet runt och en egen ambulans. Det finns alltid en sjuksköterska inne på mottagningen och en annan som åker med ut i ambulansen. Sjuksköterskorna kallar på nätter och helger på läkare när det behövs.

Tvåspråkigheten underlättar
Varannan helg är jouren på Ylitornio vårdcentral i Finland och varannan helg kommer finländska patienter i stället till Övertorneå. Språket är inga problem. Läkarna från södra Sverige kan i och för sig ingen finska, men sjuksköterskorna och de flesta av Övertorneås invånare är tvåspråkiga.

– Sjuksköterskorna fungerar som tolkar. Bland befolkningen finns det en del yngre som inte kan finska, men i Finland kan ju alla lite svenska som de har lärt sig i skolan så det är sällan något problem, berättar Lars Carle.

Det skickas inga pengar mellan länderna. Överenskommelsen är att antalet patienter jämnar ut sig så att ingen förlorar ekonomiskt på samarbetet.

Överväger ett utökat samarbete
Det största hotet mot verksamheten i Övertorneå är i stället läkarbristen och den nya arbetstidslagen som träder i kraft den 1 januari 2007. Lagen kräver en dygnsvila på elva timmar och då går det inte för läkarna att ha dygnet runt-jour. Lars Carle skulle vilja ha ett avstegsavtal från lagen för norra Sverige och Finland.

– Men Norrbottens läns landsting verkar inte vilja gå på den linjen så jag tror att lösningen blir att utöka samarbetet med Finland så att vi delar på jourerna även under veckorna. Det verkar enklast att vi gör upp det här mellan oss. Vi brukar bara behöva ett möte per år för att reglera verksamheten, säger Elisabeth Eero, verksamhetschef på Övertorneå vårdcentral.

Läkarbristen är en annan stötesten. För något år sedan gick den tidigare verksamhetschefen Torgny Karlsson i pension. Lars Carle är numera den enda ordinarie läkaren på vårdcentralen. Till sin hjälp har han en ST -läkare från Haparanda och en läkare från Sunderbyn som kommer upp och arbetar 20 procent vardera. Dessutom finns två AT -läkare och snart kommer dessutom en ST -läkare från Polen.

– Tidigare har vi haft stafettläkare, men vi ser att de ofta remitterar patienterna vidare till sjukhusen så vi vill hellre ha läkare som är villiga att göra mycket på plats, säger Lars Carle.

– Det kräver naturligtvis mer kompetens. Till exempel måste man ha en utbildning i avancerad traumavård, eftersom det är en timmes ambulansfärd till närmaste sjukhus och det gäller att kunna stabilisera patienterna innan de skickas vidare. Man måste också kunna sortera vilka som ska skickas först.

Fler ambulanser ett alternativ
Men de flesta patienter som kommer med ambulans behandlas på plats. Bara var tredje skickas vidare.

– Vi har hög täckningsgrad här och det ska vi ha om vi vill behålla alla funktionerna här, säger Lars Carle.

Han ser två alternativa vägar.
– Antingen utvecklar man den verksamhet vi har och utökar samarbetet med Finland, vilket jag tycker är bäst, eller också ersätter man verksamheten med fler ambulanser. Men då minskar tryggheten för patienterna.

Ann-Katrin Öhman

Problemet:
Övertorneå är en liten ort där invånarna har långt till närmaste sjukhus. Och läkarresurserna räcker inte till för att erbjuda läkare dygnet runt.

Lösningen:
Ett samarbete om jouren på helgerna med vårdcentralen i Ylitornio i Finland. Varannan helg får svenska patienter vid behov åka till Ylitornio för läkarvård. Varannan helg kommer finländska patienter till Övertorneå.

Resultatet:
Både svenska och finländska patienter kan få komma till läkare även på helgerna – samtidigt som vårdcentralerna på respektive sida gränsen inte måste ha läkare tillgängliga varje helg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev