söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenskt-danskt samarbete för barnlösa

Publicerad: 15 maj 2013, 14:00

Foto: Photos.com

Ett planerat samarbete mellan Sverige och Danmark kan komma att förbättra behandlingen av infertilitet bland svenska och danska kvinnor.


Projektet är ett kompetens- och behandlingssamarbete mellan sjukvården i Skåne och på Själland. Samarbetet över landgränserna är viktigt för att vården av fertilitetsbehandling ska få en större roll internationellt sett.

– Det rör sig om små, specifika patientgrupper och därför kan det vara bra att slå ihop kunskap inom ämnet för att kunna ta en ännu större internationell del än vi redan gör, säger Aleksander Giwercman, överläkare vid reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö.

Det är tänkt att specialistkunskap ska utbytas. I Danmark är de bland annat framgångsrika på nedfrysning av äggstockar från kvinnor som ska genomgå cancerbehandling, medan vi i Sverige är duktiga på analys av genetiska avvikelser och har kortat ner kötiden på äggdonation.

– Tanken är att vi ska kunna utbyta erfarenheter med sjukvården i Danmark och till exempel kunna hjälpa danskarna att korta deras väntetider på äggdonation, säger Aleksander Giwercman.

Projektet ska finansieras av EU med programmet Interreg IV och kommer att pågå till den 31 december 2014. Under projektets gång kommer det att föras statistik över vilka patienter som flyttas mellan vården i de olika länderna. Till exempel kan patienter behöva flyttas för operation eller så kan äggstocksvävnader skickas och patienten slipper förflyttas. Tanken är på sikt att fortsätta med projektet permanent.

– Nu vilken dag som helst kommer beskedet om det blir ett samarbete. Jag tror inte att det hinner hända så mycket med projektet under sommaren men mot hösten hoppas jag att samarbetet ska komma igång, säger Aleksander Giwercman.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev