Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Svenskt fynd ökar insikt om källan till cancer

Publicerad: 6 Juli 2007, 09:24

Svenska och amerikanska forskare visar nu för första gången vilket enzym som kopierar cellernas arvsmassa. Fyndet ger en ökad förståelse för hur mutationer, som kan leda till cancer, uppstår. Studien publiceras i dagens nummer av Science.


Det har tidigare varit känt att ett enzym, så kallat DNA-polymeras epsilon, är nödvändigt för att cellernas arvsmassa ska kunna kopieras. Men forskarna har hittills inte kunnat fastställa vilken roll enzymet har i processen.

Men nu visar forskare vid Umeå universitet och National Institute of Environmental Health Sciences för första gången att DNA-polymeras epsilon är det enzym som kopierar en av de två DNA-strängarna i arvsmassan. Enzymet styr därmed att kopieringen fungerar felfritt utan att det uppstår några skadliga förändringar.

I studien användes vanlig bakjäst som modellsystem för att studera kopieringsprocessen. Genom att forskarna skapade konstgjorda förändringar i DNA-polymeras epsilon, som medförde att enzymet lämnar ett fel efter sig när det kopierar DNA, kunde forskarna spåra vilka delar av arvsmassan som kopieras av just det enzymet.

Resultaten visade att DNA-polymeras epsilon ansvarar för kopieringen av den så kallade ”leading”-strängen i arvsmassan.

– Detta är oerhört grundläggande för förståelsen för hur arvsmassan kopieras, säger Erik Johansson, docent vid institutionen för medicinsk kemi och biofysik vid Umeå universitet, en av de svenska artikelförfattarna.

De nya rönen ger en ökad kännedom om hur mutationer bildas, och därmed även en förbättrad insikt om mekanismerna bakom cancer.

– Förhoppningen är att en bättre kunskap om dessa mekanismer kan bidra till utvecklingen av nya typer av cytostatika. Till exempel skulle man kunna framställa designade droger som slår mot ett speciellt enzym, men inte mot andra, säger Erik Johansson.

Science 2007: 5834; 127 - 130

Läs även om nyupptäckta mutationer bakom leukemi

Läs även om nytt test som spårar lungcancerceller

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev