fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenskt fynd visar ny väg att stoppa urinvägsinfektion

Publicerad: 5 juni 2006, 05:49

En bakteriedödande peptid har avgörande betydelse för att förhindra uppkomst av urinvägsinfektion. Peptiden fungerar som ett kroppseget antibiotikum och kan leda till helt nya behandlingsformer.


Upptäckten har gjorts av forskare vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska institutet i Solna. De publicerar sitt fynd i tidskriften Nature Medicine.

De svenska forskarna visar ett helt nytt sätt att se på kroppens försvar mot bakterieangrepp i urinvägarna. Hittills har man trott att det är flödet av urin som har hindrat bakterierna från att fästa i urinrörets slemhinna. Men nu visar forskarna vid Karolinska institutet att den bakteriedödande peptiden LL-37 är avgörande för att förhindra att urinvägsinfektioner uppstår.

Forskarna mätte nivåerna av LL-37 i urinen, dels hos friska barn, dels hos barn med urinvägsinfektion. De fann då att produktionen av LL-37 hade ökat betydligt hos barnen med urinvägsinfektion, medan nivåerna var mycket låga hos de friska barnen.

Med hjälp av odlade humanceller från njure och urinvägar kunde forskarna identifiera de celler som producerar LL-37. De kunde då visa att peptiden bildas i epitelceller både från urinvägarna och njuren. När en infektion uppstår ökar produktionen och frisättningen av LL-37 redan efter några minuter.

Forskarna har sedan gått vidare med försök på möss, och då kunnat visa att möss som saknade en gen för en antimikrobiell peptid, liknande den mänskliga LL-37, lättare drabbades av urinvägsinfektioner. Infektionen blev också allvarligare och drabbade lättare njurarna.

Enligt professor Annelie Brauner, en av forskarna bakom studien, visar fynden att det genom att öka nivåerna av LL-37 kan vara möjligt att förhindra uppkomsten av urinvägsinfektion, enligt principen "anfall är bästa försvar".

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev