Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Svenskt system kan hjälpa patienter runt hela jorden

Publicerad: 4 mars 2015, 10:27

Foto: Thinkstock

Med hjälp av pinkoder och ett bankvalv i Medelpad kan svenskar på resande fot få tillgång till sin journal i hela världen.


– Det är ingen världsnyhet, säger Tobias Gustavsson, marknadsansvarig för systemet Meddocinfo till Dagens Medicin.

Men på sätt och vis är det det ändå.

Systemet, som enligt Tobias Gustavsson är unikt, bygger på flera komponenter varav den mest centrala är patientens journal. Den patient som ansluter sig till systemet skickar först en utskriven kopia av sin journal i rekommenderad post till företaget. Alternativt låter sig undersökas av företagets egna läkare.

Företaget skapar sedan en avidentifierad digital kopia av journalen på engelska. Kopian är försedd med ett nummer som är individuellt för varje patient. Originaljournalen låses sedan in i företagets bankvalv i Torpshammar.

Patienten får sedan en personlig pinkod och ett plastkort med sitt individuella nummer. På kortet, kallat ICE-kort som i in case of emergency, finns medicinsk information som blodgruppering, överkänsligheter, aktuella sjukdomar och läkemedelsbehandling. Uppgifterna är på engelska eller latin.

Om patienten sedan behöver få tillgång till hela sin journal kontaktar hen Meddocinfo via sms eller mejl och uppger sitt nummer och pinkod. Företaget skickar inom några timmar sedan tillbaka den avidentifierade journalen. I de fall patienten är medvetslös eller av någon annan anledning inte kan uppge sin pinkod används ett system där företaget motringer den sjukvårdinrättning där patienten befinner sig.

Systemet, som är framtaget med bland annat investeringsbidrag från Länsstyrelsen i Västernorrland, är tänkt att rikta sig till svenskar som reser mycket. Det är inte gratis utan ett treårsabonnemang kostar 3 000 – 6 000 kronor.

Tobias Gustavsson förklarar att systemet förutsätter att patienten tar ansvar och meddelar företaget om eventuella förändringar i de medicinska uppgifterna.

Läkaren och docenten Curt Malmsten, med bakgrund i räddningstjänsten, är en av initiativtagarna till systemet och han anser att det sannolikt kan rädda liv. Nu skriver han till Socialstyrelsen med förhopningen att myndigheten kan hjälpa till i att göra systemet internationellt och övergripande.

Fotnot. ICE-kortet kan även ersättas med en medaljong där informationen finns lagrad i QR-kod.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev