Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sverige har Europas bästa överlevnad i cancer

Publicerad: 21 augusti 2007, 13:19

Tillsammans med Finland, Norge och andra länder i norra Europa tillhör Sverige de europeiska länder som har bäst överlevnad i cancer. Det visar två stora studier som publiceras i dag i tidskriften Lancet Oncologys internetutgåva.


Resultaten kommer från ett internationellt forskningssamarbete, där uppgifter från 83 cancerregister i 23 länder har sammanställts. De presenteras i två artiklar av forskare från Milano respektive Rom, Italien.

I den första artikeln har patienter som fått en cancerdiagnos åren 1995–1999 jämförts med patienter som diagnostiserades 1990–1994. Sammanlagt ingår 2,7 miljoner vuxna patienter i studien.

Femårsöverlevnaden för de vanligaste cancerformerna – kolorektal-, bröst-, prostata- och lungcancer – var högst i de nordiska länderna förutom Danmark, och i Centraleuropa. I Södra Europa var överlevnaden medelhög, den var lägre i Storbritannien och Irland, och lägst i Östeuropa.

Enligt forskarna skulle 12 procent färre européer dö i cancer inom fem år om alla länder nådde medelöverlevnaden för svenska, norska och finländska patienter, 57 procent.

Forskarna undersökte även kopplingen till hur mycket pengar länderna satsade på hälso- och sjukvård. Generellt sett hade länder som satsade mycket pengar en bättre canceröverlevnad. Men Storbritannien och Danmark avvek från mönstret, och hade lägre canceröverlevnad än länder som satsade ungefär lika mycket pengar på sjukvård. Finland däremot hade hög överlevnad för cancerpatienter, men bara medelhöga sjukvårdskostnader.

Studien visar dock att skillnaden mellan länderna har minskat, eftersom länderna med sämst överlevnad under den tidigare perioden också var de som hade de största förbättringarna.

I den andra studien ingår patienter som fick cancer åren 2000–2002. Där har de europeiska resultaten jämförts med överlevnaden i USA.

Enligt forskarna ökar femårsöverlevnaden för alla cancerformer. Högst var överlevnaden i norra Europa, framför allt i Sverige, och lägst var den i Tjeckien och Polen. Men även denna studie visar att skillnaderna mellan länderna minskar.

USA ligger enligt studien steget före Europa, där var femårsöverlevnaden över 60 procent.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev