fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sverige illa rustat inför nästa influensapandemi

Publicerad: 27 september 2005, 13:32

Sverige har den näst sämsta täckningen av influensavaccinationer i hela västvärlden, visar en ny studie. Det innebär inte bara hundratals onödiga dödsfall varje år. Det försämrar dessutom utsikterna att få tillräckligt med vaccin till nästa stora pandemi.


- Vi ligger oerhört skrynkligt till, säger Annika Linde, professor vid Karolinska institutet och från och med den 1 oktober statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

På uppdrag av WHO sammanställer David S Fedson vid MIV Study Group i Sergy Haute, Frankrike, varje år sedan 1997 statistik kring influensavaccinationer i 56 länder.

Enligt den senaste rapporten, som ännu inte publicerats, har Sverige den näst sämsta vaccinationstäckningen i västvärlden. År 2003 vaccinerades 127 personer per tusen invånare i Sverige. Bara Norge ligger sämre till, med 102 personer per tusen invånare.

Motsvarande siffra i Storbritannien var 200. I Schweiz vaccinerades 170 personer, i Grekland 165, i Tyskland 210 och i USA vaccinerades hela 286 personer per tusen invånare år 2003.

- Den främsta anledningen, tror jag, är vår decentraliserade sjukvård. Dessutom tror jag att vi tänker lite annorlunda här uppe i Norden, att det finns en mentalitet av att lite influensa ska man väl tåla, säger Annika Linde.

Det finns flera studier som visar att influensavaccinering är kostnadseffektivt. Om vaccineringen når rätt grupper - personer äldre än 65 år samt hjärt- och lungsjuka - räddar den även liv.  Men Annika Linde ser också en annan poäng med att hålla uppe vaccinationstalen.

- Eftersom Sverige har en relativt låg vaccinationskonsumtion innebär det att vi kommer att få köpa in en förhållandevis mindre mängd vaccin vid nästa nya stora pandemi. Detta eftersom den andel vaccin som länderna får köpa baseras på den tidigare konsumtionen av influensavaccin. Sverige kommer alltså att ha ett betydligt sämre utgångsläge än många andra länder när denna pandemi drabbar världen.

Sämst täckning i Östergötland  En svaghet med David S Fedsons sammanställning är att den "bara" mäter antal givna doser till befolkningen som helhet. Man skulle med andra ord, teoretiskt, kunna tänka sig att Kanadas 344 doser per tusen invånare uteslutande gavs till unga friska, medan Sveriges 102 doser träffade mer "rätt" och endast gick till äldre och sjuka, vilket skulle göra vaccineringen mer kostnadseffektiv i Sverige jämfört med Kanada.

Men en nyligen sammanställd enkätstudie av Anders Lindberg, smittskyddsläkare i Landstinget Halland, visar att så inte är fallet. Den visar att endast hälften, 54 procent, av landets ålderspensionärer vaccinerade sig hösten 2004. Bäst täckning hade Landstinget i Jönköpings län med 68 procent. Sämst var den i Landstinget i Östergötland med bara 35 procent.

- Det förvånande är att det skiljer sig så mycket mellan de olika landstingen. Ett riksgenomsnitt på drygt hälften är på tok för dåligt, för att inte tala om Östergötlands 35 procent, säger Anders Lindberg.

"En viktig sak är informationen"  Enligt Annika Linde visar studien att olika landsting lägger ner olika mycket krut på att få de rätta grupperna att vaccinera sig, en effekt av den decentraliserade influensavaccineringen.

- En viktig sak är informationen, hur landstingen informerar medborgarna om vilka som bör vaccinera sig, säger Annika Linde.  Den 3 oktober inleds den kampanj som ska förmå så många som möjligt av landets ålderspensionärer och de som är hjärt- och lungsjuka att vaccinera sig. Runt två tredjedelar av landets regioner och landsting erbjuder gratis vaccin till dessa grupper. Stockholms läns landsting är ett av dem.

- Det brukar vara en jämn ström av patienter. Hur det blir i år får vi se, säger Mariana Karlsson, sjuksköterska vid Allvaccination Sturehälsan i Stockholm.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev