onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sverige kan få patientpeng

Publicerad: 2 februari 2012, 14:04

Johan Assarsson talade på Vårdföretagarnas vårdvalsdag i Stockholm.

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Inför en nationell patientpeng för att underlätta för patienten att välja vårdgivare. Det är ett av de förslag som patientmaktsutredningen just nu överväger.


Regeringens patientmaktutredare Johan Assarsson var en av talarna på Vårdföretagarnas vårdvalsdag under torsdagen. Han berättade om några av de förslag som patientmaktsutredningen just nu överväger. Ett av dessa förslag är att införa en nationell patientpeng som ska följa patienten och göra det lättare att välja mellan olika vårdgivare.

Johan Assarsson berättade att den modell som utredningen överväger ska innebära att det fritt ska gå att välja vårdcentral i hela Sverige oavsett var du bor.

– Det kan inte vara som när jag som inte bor i Stockholm kommer till en vårdcentral här och möts av beskedet att ”tyvärr, du är inte listad här”, sa Johan Assarsson.

Han berättade också att utredningens förslag kommer att innebära att patienterna lätt ska få tillgång till sina journaler, troligen genom att logga in i en databas. Men han varnade också för att det finns faror med detta som lagstiftningen måste sätta stopp för.

– Det får inte bli så att arbetsgivare och försäkringsbolag kan kräva att du ska skicka en kopia av din journal till dem, sa Johan Assarsson.

Relaterat material

TV: Utredaren Johan Assarsson

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev