Nyheter
Sverige kan snabbt bli del av samarbete om datajournaler
Publicerad: 7 november 2006, 14:57
Regeringen vill att Sverige går in i det internationella samarbetet kring Snomed CT redan till årsskiftet. Projektet ska göra att information i datajournaler används mer effektivt.
Socialdepartementet har tidigare varit avvaktande i frågan om Sverige ska ansluta sig till det internationella samarbetet kring Snomed CT – ett gemensamt språk för sjukvårdens termer och begrepp – eller stå utanför. Detta har orsakat kritik, bland annat i en debattartikel i Dagens Medicin, se nr 42/06.
Nu har den borgerliga regeringen tagit ställning i frågan. Socialminister Göran Hägglund (kd) skrev nyligen under en avsiktsförklaring som klart visar att Sverige vill vara ett av de nio tänkbara grundarländerna i den nya organisation som planeras som ägare av systemet.
Den 27 oktober fick Socialstyrelsen också i uppdrag att snabbutreda hur det svenska arbetet kring Snomed CT kan organiseras och finansieras. Utredningen ska vara klar i slutet av november.
– Här har vi ett gyllene tillfälle att ta del av investeringar i tid och kraft som redan gjorts av andra länder för att börja skapa en gemensam terminologi. Det känns väldigt angeläget, säger Karin Johansson (kd), statssekreterare vid socialdepartementet.
Anledningen till att det nu blivit så bråttom att hantera frågan är att ansökningstiden för länder som vill hamna i den nya organisationens styrelse går ut inom kort. Det går att ansluta senare, men då bara som medlem.
Inte möjligt att avgöra tidigare
Daniel Forslund, handläggare för IT -frågor på socialdepartementets hälso- och sjukvårdsenhet, uppger att förberedelserna dragit ut på tiden för att det var politiskt omöjligt för den tidigare regeringen att fatta ett så stort beslut före valet.
Snomed CT står för systematized nomenclature of medicine, clinical terms. Det är ett slags gemensamt språk för sjukvården som när det är färdigutbyggt kan användas både nationellt och internationellt. Varje ord eller begrepp i det komplexa systemet har en sifferkod och en definierad betydelse.
Systemet används redan i USA och Storbritannien. För att kunna användas i Sverige måste alla termer översättas och kvalitetsgranskas utifrån svenska förhållanden.
Syftet med projektet är att informationen i datajournaler ska kunna utnyttjas mer effektivt. När en behandling eller ett resultat av en undersökning får en enhetlig definition och en enhetlig term kan de användas på samma sätt av vårdpersonal över hela landet och även internationellt. Det ska till exempel göra det lättare att ta fram statistik över vårdens insatser och att jämföra insatser och resultat inom och mellan länder.
Hittills har USA , Storbritannien, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Danmark och Litauen beslutat vara med som grundare i Snomeds blivande ägarorganisation, Snomed standards development organisation, SSDO . Eventuellt kommer också Nederländerna och Sverige med som grundare.
Om Sverige går in i samarbetet hamnar ansvaret för Snomed CT hos Socialstyrelsen. Regeringen fattar formellt beslut i frågan i december. Beslutet är ett led i uppföljningen av den nationella it -strategin för vård och omsorg.
Innehåller redan
300 000 begrepp
Snomed CT står för systematized nomenclature of medicine, clinical terms.
I dag innehåller systemet 300 000 begrepp, 450 000 termer och omkring en miljon definierade samband mellan begrepp.
Den organisation som planeras äga systemet kallas SSDO, Snomed standards development organisation.
Fram till årsskiftet ligger äganderätten till Snomed CT hos College of American Pathologists.