Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sverige långt ifrån ensamt om it-strategi

Publicerad: 9 mars 2006, 10:01

Sverige är inte ensamt om att ta fram en nationell strategi för it i vård och omsorg. Samma arbete pågår runt om i Europa. En pådrivande kraft är EU-kommissionen som i sin "e-health action plan" slår fast att samtliga medlemsländer ska utarbeta nationella it-strategier.


- Det övergripande målet är att de olika ländernas sjukvårdssystem på sikt ska kunna utbyta patientinformation med varandra, säger Helene Richardsson, it-strateg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Hon sitter även med i den referensgrupp som fungerar som ett rådgivande organ till den nationella ledningsgruppen för it i vård och omsorg.

Ligger långt framme  Helene Richardsson menar att Europa ligger bra till på området. Hon är en av två ordföranden i EU:s "Stakeholders' Group". Gruppens uppgift är att komma med konkreta förslag på hur målen i e-hälsoplanen snabbare ska kunna nås.

- Man tror gärna att USA leder utvecklingen, men ett land som verkligen imponerar i sammanhanget är Danmark där journaldata för 300 000 patienter nu går att nå via nätet. I Danmark kan medborgarna även boka tid hos doktorn via nätet. Andelen e-recept är också mycket hög, berättar Helene Richardsson.

Enligt henne har Sverige tidigare legat i framkanten när det gäller it i sjukvården, men har tappat lite fart. Det känns som om huvudmännen avvaktar utvecklingen, menar hon.

- En del landsting väntar nog in den nationella it-strategin, för att vara säkra på att man gör rätt investeringar, säger hon.

EU-kommissionen antog sin e-hälsoplan 2004. Ett av målen i planen är alltså att medlemsländerna ska ta fram nationella it-strategier. Den svenska it-strategin är klar och kommer att presenteras om några dagar.

Riktlinjer saknas  Har man följt samma upplägg som andra europeiska länder?

- Det finns inte några riktlinjer för hur de olika it-strategierna ska se ut. Detta gör att strategierna ser olika ut i olika länder. Vissa länder har tagit fram väldigt detaljerade strategier, medan andra är mera övergripande.

Intressant i sammanhanget är att Sverige jobbat aktivt för att få en bred förankring, vilket inte har skett i alla länder, säger Helene Richardsson.

EU-kommissionens har tagit fram ett antal mål för utvecklingsarbetet. Nationella it-strategier är ett, andra mål är att it-systemen ska kunna utbyta information, de ska vara användarvänliga och säkerheten ska vara hög.

Barbro Falk-Wadman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev