Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sverige leder omfattande projekt om sjukvård i Europa

Publicerad: 2 oktober 2008, 14:52

Nu ska patientjournaler göras tillgängliga mellan EU-länder. Det är målet för ett omfattande EU-projekt som regeringen i dag godkände att Sverige ska leda.


Projektet har en budget på drygt 210 miljoner kronor och ska pågå under perioden 2008 till 2011. Totalt ingår 27 projektdeltagare från tolv av EU:s medlemsstater. Målsättningen är att göra viss information ur patientjournaler tillgänglig vid akut och planerad vård i annan medlemsstat. Det ska dessutom bli möjligt att skicka e-recept mellan staterna. Ett syfte är att öka patientsäkerheten.

Den svenska regeringen har varit en av initiativtagarna till projektet, enligt ett pressmeddelande från socialdepartementet. Enligt ett regeringsbeslut i dag kommer departementet att ha en ordföranderoll. Den praktiska projektkoordineringen ska skötas av Sveriges Kommuner och Landsting.

– Detta är första gången som EU-länderna gemensamt påbörjar utvecklingen av konkreta gränsöverskridande vårdtjänster som kommer erbjuda en ökad trygghet för personer som behöver vård när man reser eller studerar utomlands. Att Sverige fått koordinatorrollen befäster också den världsledande roll Sverige har när det gäller en avancerad användning av ny teknik inom hälso- och sjukvården, säger socialminister Göran Hägglund (kd) i ett pressmeddelande.

Projektet kallas epSOS, Smart Open Services for European Patients, och Dagens Medicin har skrivit om det tidigare, se nr 13/08.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev