Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sverige lobbar för e-hälsa

Publicerad: 7 juli 2009, 13:11

Sverige lobbar för e-hälsa

Foto: Göran Hägglund (kd).

Visst kostar det pengar att satsa på ny teknik – men det kan kosta ännu mer att inte göra det. Det budskapet fick de europeiska hälsoministrarna i dag, när Göran Hägglund presenterade en ny rapport om e-hälsa.


– I vissa EU-länder ses e-hälsa fortfarande som en teknisk fråga. Vi behövde fakta om hur e-hälsa påverkar vården och om vad som händer om man inte investerar i ny teknik.

Så förklarar departementssekreteraren Daniel Forslund vid socialdepartementet att man beställde rapporten "eHealth for a Healthier Europe".

Rapporten, som tagits fram av analysföretaget Gartner, är baserad på förhållandena i sex EU-länder – Tjeckien, Frankrike, Nederländerna, Sverige, Spanien och Storbritannien.

Bara i dessa sex länder skulle enligt rapporten miljontals fel kunna undvikas varje år och stora pengar sparas genom bland annat användning av e-recept, beslutsstöd och datajournaler.

– För Europa som helhet handlar det om mångmiljonbelopp i euro. Hundratusentals sängplatser kan frigöras genom ett bättre informationsflöde som gör att hela vårdprocessen går snabbare, säger Daniel Forslund.

Socialminister Göran Hägglund (kd) presenterade rapporten för sina europeiska kollegor strax före lunch i dag, tisdag, vid det pågående ministermötet i Jönköping och enligt Daniel Forslund väckte siffrorna viss uppmärksamhet.

– Man såg att många hajade till.

E-hälsa är ett av de prioriterade områdena inom hälso- och sjukvård under det svenska EU-ordförandeskapet och tanken är att rapporten ska finnas med som en ny, viktig faktabas under hela perioden, förklarar Daniel Forslund.

Redan denna vecka påbörjas förhandlingar om så kallade rådsslutsatser om e-hälsa. Vid detta och ytterligare tre möten under sommaren och hösten ska hälsoministrarna komma fram till ett inriktningsbeslut för e-hälsoområdet.

– Slutsatserna kan sedan antas vid ministerrådsmötet i december. Vi hoppas att det kan bli en del i att skapa en starkare politisk styrning på e-hälsoområdet, säger Daniel Forslund.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev