Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sverige näst bäst för mammor

Publicerad: 7 maj 2013, 07:38

Foto: Photos.com.

Sverige placerar sig på en andraplats i Rädda barnens årliga mammaindex.


I rapporten State of the worlds mothers, som utkommer för fjortonde året i rad, rankas mammors livsvillkor i 176 länder utifrån risken att dö i barnsäng, barnadödligheten upp till fem år, beräknad skolgång för flickor, bruttonationalinkomst och kvinnlig parlamentarisk representation.

Sverige hamnar alltså på en andraplats, efter Finland och före de nordiska grannarna Norge och Island.

I botten på listan finns afrikanska länder som Sierra Leone, Somalia och Kongo-Kinshasa.

I Kongo-Kinshasa är enligt rapporten risken för en kvinna att dö i samband med graviditet eller förlossning en på 13, att jämföra med en på 14 100 i Sverige.

I årets State of the worlds mothers poängteras att insatserna under ett barns första levnadsdygn är avgörande för att klara milleniemålet om att minska barnadödligheten med två tredjedelar till 2015.

– Globalt dör fortfarande en miljon barn varje år under sitt första levnadsdygn. I de allra flesta fall skulle deras liv kunna räddas om de fick professionell vård. Att studera hur mödravården och förlossningsvården ser ut i ett samhälle säger mycket om det samhället, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin, i en kommentar på Rädda barnens hemsida.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev