Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sveriges första privatsjukhus<BR>för barn öppnar i Stockholm

Publicerad: 24 oktober 2007, 06:00

Nästa år startar Sveriges första barnsjukhus för patienter med privat sjukvårdsförsäkring.
– Vi är beredda på att få kritik för att bara vara för rika, säger Staffan Meurling, en av initiativtagarna.


Enligt planerna ska Barnsjukhuset Martina ha akutmottagning, barna­vårds­central, elektiv barnsjukvård samt vårdavdelningar som drivs i samarbete med Sophiahemmet. Det är också i lokaler vid Sophiahemmet på Östermalm i Stockholm som det nya barnsjukhuset som riktar sig till åldersgruppen 0-16 år kommer att öppna under andra halvan av 2008.

När sjukhuset startar ska kapaciteten på akutmottagningen vara 20 000 besök per år. Akuten ska ta hand om enklare skador, inte barn eller ung­domar som kommer i ambulans. Även den som inte har försäkring kan få akutvård, men då blir avgiften på plats högre.

Inom den planerade vården, som bland annat ska omfatta barnkirurgi och barnmedicin, kommer kapaciteten styras av efterfrågan och personal anlitas efter behov.

– Den barnsjukvård som bekostas av offentliga medel är bra, men dörren är smal och väntetiderna långa. Det går ganska lätt att träffa en husläkare, men många vill träffa en specialist direkt, vilket inte är lika lätt. Detta breddar dörren till barnsjukvården, säger Olle Söder, professor och överläkare i barnmedicin, bland annat verksam på Karolinska institutet.

Han driver också barnakuten vid Danderyds sjukhus, som har vård­avtal med Stockholms läns landsting. I sitt arbete där har Olle Söder mött många föräldrar som efter­frågat helt privat barnsjukvård. Detta i kombination med att försäkringsbolaget Skandia håller på att ta fram försäkringar för sjuka barn gör att initiativtagarna till barnsjukhuset nu ser både efter­frågan och en möjlig marknad.

Barnsjukhusets intäkter ska komma från besöksavgifter, vars nivå ännu inte bestämts, och från patienternas försäkringar. När en patient behandlats skickas alltså en räkning till försäkringsbolaget som sedan betalar ut pengarna till barnsjukhuset.

Hur mycket premierna för olika barnsjukvårdsförsäkringar kommer att kosta kan Ann-Charlotte Rydback, affärsområdeschef för privatvård på Skandia, inte säga. Företagets sjukvårdsförsäkringar för vuxna kostar mellan 1 500 och cirka 20 000 kronor per år.

– De högre summorna är inte rimliga för barnförsäkringar. Jag kan varken säga något närmare om premier eller hur många försäkringar som vi kan komma att sälja eftersom vi är i ett så tidigt skede. Men det finns en efterfrågan, säger Ann-Charlotte Rydback.

Staffan Meurling är överläkare i barnkirurgi och i dag verksam vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han ingår i Barnsjukhuset Martinas styrgrupp och kommer att få en ledande befattning på sjukhuset. Han anser inte att ett privatfinansierat barnsjukhus undergräver den offentligt finansierade vården eller sätter medicinska prioriteringar ur spel.

– Ytligt betraktat kan man tänka sig det. Vi är beredda på att få kritik för att bara vara för rika, och det är klart att alla inte kommer att ha råd att betala. Men vi är ett komplement och kommer att avlasta den offentliga vården, säger Staffan Meurling.

Kommer ni att remittera svårare fall vidare till den offentligt finansierade vården?
– Ja, vi kommer att ha ett gott samarbete med Astrid Lindgrens barnsjukhus och vi måste ha den möjligheten.

Men om man får snabbare hjälp hos er och remitteras vidare till Astrid Lindgren, blir inte det en gräddfil?
– Det är klart att ett fåtal kan utnyttja det men det blir inget stort problem.

Om etableringen i Stockholm faller väl ut planerar initiativtagarna till Barnsjukhuset Martina att starta liknande sjukhus i Göteborgsområdet och Öresundsregionen.

Kommer samarbeta med Sophiahemmet

Bakom Barnsjukhuset Martina står ett tiotal privata intressenter, varav flera i dag är verksamma inom barnsjukvården. Initiativtagarna har tecknat så kallade avsiktsavtal med Skandia och Sophiahemmet. Tanken är att inför starten ha finansiering för flera år och arbetet med att säkra finansieringen av projektet pågår. För att klara operationer kommer man att samarbeta med Sophiahemmet kring röntgen, laboratorium och barnkirurgi. Barnsjukhuset Martina har fått sitt namn efter en av initiativ­tagarna, sjuksköterskan Martina Ullman.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev